Жіночі руки містять більше бактерій, ніж чоловічі

Для прекрасної половини, яка правомірно вважається витонченішою, буде несподіванкою дізнатись, що на їхніх долонях живе набагато більше видів бактерій, ніж на чоловічих.

Взагалі, ми всі носимо на руках цілі світи, але навіть і не здогадуємось настільки вони різноманітні.

В дослідженні, опублікованому сьогодні в Proceedings of the National Academy of Science, вчені з Колорадського університету перевірили 100 людських долонь і знайшли 4,700 видів бактерій.

На велике здивування, в кожного студента, який приймали участь у дослідженні, виявилися різні види бактерій. Лише 5 видів були присутні в усіх 50 студентів. Навіть на правій руці однієї людини живуть інші види, ніж на її лівій.

Вже давно відомо, що руки – це розсадник бактерій. Ось чому всі, починаючи з наших матерів та закінчуючи Міністерством охорони здоров’я, постійно радять їх мити.

Дане дослідження відрізняється від попередніх тим, що цього разу вчені не просто рахували кількість бактерій на руках, а рахували кількість їх видів. А це дуже нелегка справа, оскільки доводилось брати зразки ДНК кожного виду бактерій та розкодовувати їх для ідентифікації.

Вчені, наразі, не знають, чому на жіночих руках на 40% більше видів бактерій, ніж на чоловічих. Можливим поясненням може бути підвищена кислотність чоловічої шкіри, що негативно впливає на деякі види бактерій, або сприятливість жіночих гормонів, поту чи звичка користуватись кремом для рук.

Вчені, обачливо, ніяким чином не стверджують, що в жінок більше бактерій на руках ніж у чоловіків – просто більше видів.

Не всі види бактерій, що були знайдені на руках є шкідливими. Більшість – цілком нейтральні, а деякі навіть захищають шкіру від патогенних представників.

Миття рук, до речі, зменшує кількість бактерій, але не їх різноманіття.

Тому не опускайте руки і продовжуйте їх мити – крім того, що це зменшує загальну кількість мікробів, воно також позбавляє нас від патологічних різновидів.