Перше фото планети з-поза меж Сонячної системи

Вперше астрономи зробили знімок планетарної системи з-поза меж Сонячної системи.

За допомоги телескопу Gemini North та обсерваторії W. M. Keck на Гавайях, вчені змогли зафіксувати в інфрачервоному спектрі три планети з орбітою навколо зірки HR 8799 на відстані 130-ти світлових років від Землі. Подія, опублікована в Science Express, стала ще одним кроком вперед у полюванні на нові планети та життя поза межами нашої системи.

Знайдена система складається з трьох газових гігантів, кожен з яких в 10 разів важчий за Юпітер та однієї зірки в півтори рази важчої та 5 разів яскравішої за Сонце. Велетенські планети (дві, з яких зображені на фото зверху) кружляють на відстанях в 25, 40 та 70 разів більших, ніж відстань між Землею та Сонцем. Якщо в даній системі і існують планети завбільшки з Землю, сучасні технології не в змозі зафіксувати їх.

«Це лише початок наших можливостей – всі відкриття ще попереду», – каже Пітер Мічод з Gemini Observatory. «Ми працюємо над вдосконаленням технології та продовжуємо пошук, тому, рано чи пізно, знайдемо планету схожу на нашу».

Вчені не вперше знаходять екзопланети. Наразі, кількість знайдених становить 300 штук, але ще жодну з них не фотографували. Більшість екзопланет знаходять за допомогою спектроскопії. Проте, ця технологія дозволяє лише опосередковано зафіксувати існування планети за впливом на зірку, але не побачити її.

Зробити фото змогли за допомогою адаптивної оптики – технології, що використовує гнучке дзеркало телескопу для компенсації викривленого світла, спричиненого атмосферною турбулентністю.

Спростив задачу ще той факт, що дані планети не є звичайними кам’яними кулями, відбиваючими зіркове світло, а продукують світло самі. Вчені вважають, що планети сформувались близько 60 мільйонів років тому, і ще не зовсім охололи.

«Це молоді планети в молодій зірковій системі, які ще досі не охололи. Ось чому ми змогли побачити їх в інфрачервоному спектрі», – сказав Мічод.

Фото: Gemini North Observatory