Двомовні діти більш схильні до заїкання

Нове дослідження демонструє, що діти, які оволоділи більш ніж однією мовою до п’яти років, схильні до заїкання і їм складніше подолати цю проблему в майбутньому.

Добре відомо, якщо хочете стати поліглотом – починайте зубрити змалечку. Але науковці стверджують, такий поспіх може спровокувати серйозні наслідки.

Стаття в журналі «Archives of Disease in Childhood» присвячена дітям, які оволоділи двома мовами до п’яти років. В результаті, вони мають більше шансів заїкатися, ніж діти, які говорять однією мовою.

Під керівництвом психолога Пітера Хауела з Лондонського університету, в дослідженні взяло участь 317 дітей віком 8-10 років, яких турбує заїкання. Для кожної п’ятої дитини з цієї групи англійська була другою рідною мовою. Й лише половина цих дітей заїкалась обома мовами. Хлопчиків серед них виявилось в четверо разів більше.

Вчені також відмітили, що діти, які говорять лише однією мовою вдома – швидше реабілітуються. Проте у школі, діти, які заїкаються не поступаються у навчанні звичайним дітям. Щоб зменшити можливість заїкання, дослідники радять почати з вивчення рідної мови, а після п’яти – взятися за англійську.