Гени кохання

Хвилююча музика, прогулянки під місяцем, палкі зізнання… і підвищений рівень лейкоцитів – вітаємо вас у сучасному генетично – романтичному світі.

Швейцарська компанія  GenePartner спробує налагодити ваше особисте життя, вивчивши ваші HLA-гени та їхню потенційну сумісність з генами вашого обранця.

Людей природньо приваблюють партнери з відмінним від їхнього набором HLA-генів, що нібито сприяє народженню здорових нащадків і любові «у горі та радості».

«Сумісний вік, спільні цілі та інтереси, рівень освіти… все це повинно бути наявним. Але найголовніше – ваша біологічна сумісність» – каже Тамара Браун, виконавчий директор GenePartner.

Але не всі вірять, що вчені розкодували ген любові.

«Ці ідеї не такі вже божевільні, як можуть здатися на перший погляд, – каже Дастін Пен, біолог з Конрадського Інституту Етології, – але перш ніж продати їх нам – науково обгрунтуйте дані теорії».

Науку HLA-любові запусив вхід швейцарський біолог Клаус Ведекайнд, який у 1995 році відкрив, що жінок приваблює запах чоловіків з відмінними від їхніх HLA-генами. Наступні дослідження демонструють, що пари з подібними HLA-генами менше хочуть дітей і більше схильні до зради.

Дослідження Ведекайнда і є  рушійною силою GenePartner.

«Склавши цей тест, одинаки зможуть знайти собі другу половинку в базі данних, а пари – дізнатись про перспективи своїх стосунків», – каже Браун.

Пенн неохоче коментує дослідження GenePartner: « Тут стільки ж «за» як і «проти»…»

«Ви можете скептично зачекати, а можете – скористатися нагодою і пройти тест сьогодні. Але навіщо баритися з пошуком коханної людини? – пояснює Браун, яка вийшла заміж, коли дослідження от-от починалися. – Звичайно я зробила тест, який підтверджується сьогодні, і, сподіваємось, не підведе в майбутньому.»