12 звичок “вихідного дня” успішних людей

Я прочитав незліченну кількість статей про те, що роблять успішні люди на вихідних. Хочете дізнатися їх секрет? Це те ж саме, що вони роблять кожного дня. Як сказав Аристотель: «Ми те, що ми робимо. Досконалість, таким чином, це не дія, а звичка».

Пропонуємо вам 12 звичок, які мають надзвичайно успішні люди:

Роберт Ігер: рано прокидайтесь.

Генеральний директор компанії «Дісней» не єдиний керівник, який стверджує, що він прокидається о 4:30 кожного ранку. Успішні люди не сплять до другої години дня у неділю. Або навіть до одинадцятої. Дослідження свідчать, що наш мозок найактивніше працює 2,5 – 4 години після пробудження. Прокиньтеся рано на вихідних і отримайте перевагу перед рештою світу.

Бенджамін Франклін: складіть план.

Очевидно, цей батько-засновник кожного ранку ставив собі питання: «Що ж корисне можна зробити сьогодні?». Успішні люди знають, наскільки важливо ставити навіть одноденні цілі, і вихідні – не виняток. Звісно, що може бути і час для (запланованого, корисного) відновлення сил, але не потрібно бути президентом, щоб усвідомити, що бездіяльність – це не варіант.

Тімоті Ферріс: не став кілька задач одночасно.

Мультифункціональність була популярна у 2005 році. Можливо для вас виглядає спокусливим такий варіант максимізації вашої діяльності на вихідних, коли ви одночасно біжите на біговій доріжці, розмовляєте по телефону з мамою і в цей самий час слухаєте новини, але успішні люди знають, що це знижує ефективність і результативність. Краще займатися однією справою. Ферріс рекомендує не ставити більше двох цілей або завдань на день, таким чином ви зможете досягти ефективності та зможете завершити задум.

Анна Вінтур: будьте активними.

Головний редактор журналу “Vogue” кожного дня присвячує одну годину грі в теніс. І вона не єдина «шишка», яка присвячує час фізичним вправам. Річард Бренсон також веде активний спосіб життя, займаючись кайтсерфінгом, а четвертий за списком індійський мільярдер – серійний марафонець. Успішні люди знають, наскільки важливо підтримувати себе у формі завдяки активному способу життя, і на вихідних також. Як ніщо інше це зможе нейтралізувати ефект від келиху вина та сирної нарізки, яку ви з’їли суботнім вечором.

Стів Джобс: розставте пріоритети.

«Не потрібно змінювати світ, щоб стати важливим». Вихідні – це час нагадати собі про маленькі забуті радощі, час підтримувати рівновагу робота-відпочинок (новий «баланс») і «перезапуститися» за потреби. Час, який ви проводите з друзями, ріднею, чи партнерами безпосередньо не вплине на ваш прибуток і не допоможе вам бути у центрі уваги, але цей час все одно важливий. Навіть чинний президент США знаходить час, аби повечеряти з родиною.

Уоррен Баффет: знайдіть час для свого хобі.

Багато хто вважає його найуспішнішим інвестором 20 століття, але у свій «вільний» час Баффет любить грати на укулеле. Успішні люди зазвичай цікаві люди, і часто це пов’язано з їхніми хобі. Звісно, що гра в гольф у суботу – це гарний спосіб розширити або знайти бізнес-можливості. Але навіть одиночні хобі, такі як в’язання, яким займається Меріл Стріп, або живопис, який полюбляє Джордж Буш, можуть сприяти успіху завдяки креативності та можливості вивільнити стрес.

Опра: опануйте секрети медитації.

Одна з найвідоміших знаменитостей зі списку «Форбс» за 2013 рік знаходить час посидіти у тиші 20 хвилин двічі на день! Ця практика йогів, яка раніше була секретом, стала зараз загальновідомим фактом. Навіть у світі бізнесу зараз визнають, що медитація та умонастрій дуже корисні для зняття стресу, покращення продуктивності, сприяння креативності та підтримки загального фізичного стану. Інколи на вихідних справ ще більше ніж у звичайний робочий день, адже ми намагаємося виконувати повсякденні обов’язки, займатися спортом, приділити час родині, виконуємо певні соціальні функції і намагаємося все це втиснути у 48-годинний період. Найуспішніші люди знаходять час посидіти у тиші, вихідні не є винятком. Неспроста ж вони називають це «медитацією».

Ренді Цукерберг: забудьте про СПВ «страх пропустити щось важливе», вітайте РПВ «радість від того, що ти пропустив щось важливе».

Ми всі це неодноразово робили – розміщали зі смаком відібрані кумедні фотокартки, зроблені на вихідних або реєструвалися в соціальних мережах аби назбирати «лайків» та викликати заздрощі у наших друзів/прихильників (або щоб просто похизуватися). Давайте з вами приєднаємося до ери СПВ (страху пропустити щось важливе). На вихідних ми більш схильні до СПВ. Але засновник і генеральний директор компанії “Zuckerberg Media” зазначає, що людям варто зосередитися на РПВ (радості від того, що ти пропустив щось важливе) – тобто на мантрі «найкраще бути там, де я зараз є». Успішні люди часто конкурентоспроможні, вони переможці вже за своєю суттю – виробляти в собі вдячне ставлення і протистояти соціальному СПВ, штучно насадженим ЗМІ, – це ключ до вдалих вихідних. А чи щастя не є справжнім показником успіху?

Біл Гейтс: знайдіть час для роздумів.

Засновник компанії “Microsoft” якось сказав свою відому фразу «Дуже важливо радіти своєму успіху, але ще важливіше робити висновки із своїх невдач». Роздуми повинні стати невід’ємною частиною вашого повсякденного життя, але вихідні – це чудова нагода повернутися подумки в минуле і замислитися над уроками, винесеними з минулого тижня аби внести поліпшення у наступний. Автор «Проекту щастя», Гречен Рубін, пропонує розпочати вести «журнал з записом у одне речення», щоб заохотити вас до розмірковувань. Хай субота або неділя стане тим днем, коли ви проглядаєте свої нотатки за увесь тиждень

Річард Бренсон: навчіться віддавати.

Цей підприємець-мільярдер зазначає, що «просто неймовірним є той факт, коли ви концентруєтеся на таких питаннях як здоров’я, бідність, захист довкілля чи зміни клімату, це змушує вас перенаправити свої думки в інші галузі». Успішні люди погоджуються з Анною Франк: «Ніхто ще не став бідним, даючи комусь». Том Корі вивчав багатих людей впродовж 5 років під час написання своє книги «Звички багатих: повсякденні звички багатіїв, які приносять їм успіх». Він виявив, що 73% багатих людей працюють волонтерами 5 або більше годин на місяць. Ніщо інше так добре не допомагає спланувати майбутнє та послабити стрес як допомога тим, кому доля посміхнулася менше ніж вам. Вихідні – чудовий час зайнятися волонтерськими справами на локальному чи суспільному рівні.

Джек Дорсі: приготуйтеся до всього наступного тижня.

Співвласник “Twitter” та “Square” добре відомий тим, що він працює по 16 годин на добу з понеділка по п’ятницю, але він говорить: «В суботу у мене вихідний. Я прогулююся пішки. А неділю я присвячую роздумам, зворотному зв’язку і готуюся до наступного тижня». Забудьте про меланхолійність неділі, давайте назвемо її «неділя-проаналізуй-своє-життя». Лора Вандеркем, автор «Що найуспішніші люди роблять на вихідних», зазначає, що успішні люди знають, що вихідні – це насправді секретна зброя професійного успіху: «Щоб взяти низький старт у понеділок».

Джей Зі: ловіть момент.

Він збудував цілу імперію як успішний реп-співак і підприємець, секрет його успіху – в рядках його пісні: «Все, чого ви можете бажати, – це успіх, але для того, щоб його отримати, вам не можна вагатися. Не можна спотикатися. Не можна спати. Спіть в пів-ока, справді, завжди». Статки Джей Зі не сягнули б 520 млн. доларів, якби він просто 5 днів на тиждень лише виявляв бажання їх отримати. Якщо ви хочете колись проводити вихідні на розкішній яхті в Карибському морі у товаристві з Бійонсе, надзвичайна твердість характеру і наполегливість можуть привести вас прямо туди. Принаймні ми ж можемо про це помріяти?
Отже, вирішено. Успіх – це ваш правильний вибір стилю життя 24 години на добу, 7 днів на тиждень, вихідні – не виняток!

Емма Раштон
Джерело світлини: Flickr – Річард Бренсон на flickr.com