Темна енергія – Айнштайнівська космологічна константа?

Темна енергія, яка складає майже три чверті всесвіту є найбільш загадковою субстанцією відомою науці. Проте, нові дані, отримані обсерваторією Chandra X-Ray, можуть пролити світло на її природу.

Виявляється, темна енергія має багато схожого з Айнштайнівською космологічною константою – фактор, який вчений додав до своєї загальної теорії відносності. І який пізніше назвав «найбільшою помилкою свого життя».

«Проаналізувавши нові дані, ми схиляємось до думки, що темна енергія і є тією космологічною константою, або, кажучи іншими словами, «коли ніщо важить щось», – стверджує головний дослідник кембриджської астрофізичної обсерваторії Smithsonian, Олексій Віхлінін.

«Потрібно провести ще багато досліджень, але поки що теорія Айнштайна виглядає привабливою, як ніколи».

Айнштайнівські рівняння загальної теорії відносності описують викривлення часопростору як механізм гравітації. Вчений увів «космологічну константу» до своєї теорії, щоб протидіяти гравітації. Така поправка стабілізувала всесвіт від колапсування, тобто стискання назад до точки сингулярності. Але пізніше Айнштайн відмовився від ідеї, в результаті нових астрономічних даних, що засвідчили розширення всесвіту з прискоренням. З’ясувалось, всесвіт не був статичним, як до цього вважав вчений.

Роками космологічна константа вважалась недоречною помилкою, аж поки вчені не почали все більше уваги звертати на опосередковані докази існування загадкової відштовхуючої сили, яку назвали темною енергією.

Попередні дослідження природи темної енергії фокусувались на швидкості розширення всесвіту, що потребує величезної кількості енергії для протидії стискаючої сили гравітації. Нові дані, отримані з обсерваторії X-Ray Chandra проливає світло на ще одну особливість: темна енергія уповільнює формування кластерів галактик, розтягуючи часопростір. Поєднавши нові дані з попередніми, вчені змогли краще зрозуміти природу загадкового явища.

Тепер ми знаємо, що темна енергія залишалась стабільною протягом всього часу – важлива деталь для з’ясування майбутньої долі всесвіту. Віхлінін каже, що всесвіт не припинить розширення в найближчому майбутньому, але також не розірветься в процесі, який деякі теоретичні фізики називають Великим розривом.

«Всесвіт прискорюватиметься вічно, але малоймовірно, що він коли-небудь розпадеться», – каже Віхлінін.

Вчені також переконуються, що темна енергія, яка спричинює такі масштабні структурні зміни у всесвіті – генерується на найменшому відомому науці рівні.

«Квантові коливання у вакуумі мають певний заряд енергії. Навіть ніщо, порожній простір має якусь масу. А оскільки в всесвіті багато цього ніщо, це відіграє важливу роль у нашій еволюції та спричинює розширення».

Фото: NASA, Обсерваторія X-Ray Chandra