150,000 астрономів-аматорів допомогли ідентифікувати 900,000 галактик

Звичайні громадяни допомогли астрономам відкрити більше ніж 900,000 галактик.

Галактичний Зоопарк, проект, запущений минулого липня командою фізиків, залучає звичайних людей до пошуку та ідентифікації нових, не зафіксованих раніше зображень галактик зроблених Sloan Digital Sky Survey. Таким чином використовується природна людська здібність до розпізнавання усталених форм, таких як елліптичні чи спіральні галактики.

Така співпраця з 150-ти тисячною аудиторією дослідників приносить свої плоди. Але що керує цими людьми, які щодня блукають у нескінченній кількості зображень? Два засновники сайту стверджують – дух дослідження.

«Заманливою особливістю цього проекту є те, що ці галактики не були раніше ніким ідентифіковані – тож люди дійсно відчувають всю важливісь і унікальність свого вкладу в науку» – пишуть керівники сайту, Кріс Лінтотт, фізик з Оксфордського Університету, і Кейт Ленд, в журналі «Physics World».

Астрономи забезпечили науковців-аматорів величезною кількістю нової інформації, що допоможе їм ефективніше співпрацювати з професійними колегами.

Перший з цих проектів «Stardust@home» спонукав фанів NASA до пошуку свідчень впливу космічного пилу на зображення комет, і надихнув на створення Галактичного Зоопарку.

Від часу заснування сайту, на космічній мапі позначили більше ніж 50 мільйонів галактик. Науковці-аматори мають прономерувати кожну галактику перш ніж астрономи підсумують дослідження.