Жах інфекціоніста: космос заповнений мікробами

Прибічники позаземного життя трохи засмутились після прес-конференції NASA, під час якої було спростовано чутки про виявлення життя на Марсі. Але їх може втішити нова хвиля цікавості до панспермії – теорії, в якій стверджується, що космос просто кишить мікробами, а життя на Землі з’явилось саме завдяки потраплянню цих мікробів  на Землю всередині метеоритів чи комет.

Дослідження довели, що мікроби непогано переносять подорожі в космосі, а виявлена на Землі велика кількість організмів, які живуть в екстремальних умовах, додає ваги цій думці.

На Землі бактерії живуть як в кризі Антарктики, так і всередині вулканів та ядерних реакторів. Знищити примітивне життя не легка справа. Одні бактерії відживають після мільйонів років замороження, а інші процвітають на радіаційній енергії, чи глибоко в земній корі. Вчені відкрили багато планет, що містять воду та мають схожі до земних умови, а кожна комета – справжнісінький інкубатор органічних сполук. Життя могло еволюціонувати як всередині комети, так і прилетіти до нас в метеориті.

Ще 100 років тому люди не знали чи можуть тварини подорожувати з одного материка на інший.  Пізніше вони з’ясували, що птахи мігрують на тисячі кілометрів, бурі переносять комах через цілі океани, а насіння – з континенту на континент. Панспермія – наступний крок, вважають вчені.

Прихильники цієї теорії не стверджують, що колись давно на Землю прилетіли маленькі зелені чоловічки і принесли з собою життя. Вони вважають, що лише будівельні компоненти, з яких складається життя, потрапили на Землю з космосу. Більшість метеоритів зазвичай містять амінокислоти, будівельні блоки життя. І вже давно відомо, що протягом перших 200 мільйонів років існування нашої планети, Земля переживала інтенсивні метеоритні бомбардування.

В основному Всесвіт – це порожній простір, але місцями трапляються особливі місця, придатні для складних процесів: хмари пилу, поверхні планет, комети та астероїди. І таких місць чимало. Тому існують великі шанси, що десь в космосі можуть існувати умови сприятливі для виникнення та існування життя.