Лінь двигун евоюції?

Чому люди ходять на двох ногах? Тому що це простіше ніж ходити на чотирьох.

Девід Рейчлен, антрополог з Арізонського університету, саме так пояснив питання людського прямоходіння.

Ходіння на двох ногах робить людину унікальною. Якби наші предки залишилися на чотирьох, то їхні руки ніколи б не стали такими спритними, завдяки дорозвиненим великим пальцям. Що, в свою чергу,  дозволило людині взяти в руку знаряддя праці і сприяло її подальшому культурному розвитку.

Але чому вони підвелися одного дня?

Чи вони сподівалися, що їхні  нарешті «звільнені» руки створять цивілізацію, спроможну цілодобово слідкувати за Періс Хілтон і поглинати морозиво без цукру? Щоб відповісти на це питання, Рейчлен натягнув кисневі маски на шимпанзе і добровільно – примусово заохотив їх до одноманітної механічної праці.

Вимірювання енергетичних затрат проводилися під час  вертикального ходіння та коли шимпанзе пересувалися на своїх чотирьох. Дані дослідження порівняли з подібними на людях і були опубліковані в он-лайн журналі “Записи Національної Наукової Академії”.

Вчені дійшли висновку, що людина прямоходяча витрачає одну чверть енергії, яку використовує шимпанзе, пересуваючись на чотирьох. А шимпанзе, в середньому, потрібно стільки ж енергії для прямоходіння ніж коли вхід запускаються всі чотири кінцівки.

Серед всіх піддослідних,  лише одному шимпанзе знадобилося менше енергії для прямоходіння ніж його родичам.  З кожного правила є винятки. Відправте його на декілька мільйонів років назад в часі і нащадки цього шимпанзе могли легко стати нами…