Спершу бактерії, панове згодом

Відкриття в галузі синтетичної біології та генетики уможливлять створення бактерій, що зможуть жити на інших планетах, вважає Джон Баросс, біолог Вашингтонського Університету та член Інституту Астробіології NASA.

«Безсумнівно, ми можемо  створити організми, що зможуть жити на інших планетах, але нам потрібно знати фізичні умови цих планет. Також, ми можемо розробити організми, що переноситимуть подорож в космосі», заявляє пан Баросс.

Гра в Бога, із запусканням у космос десанту зі спеціально підготовлених бактерій, сподіваючись, що вони примкнуть до якоїсь планети і колонізують її, не так сильно цікавить вченого, як більш прагматичні питання.

«Якщо ми захочемо колонізувати якусь планету, створивши на ній мікробне середовище, яке б продукувало їжу та кисень, ми розробимо організми спеціально для цієї планети», каже він. «Ми вже навчились конструювати організми. Розшифровуючи геном, ми починаємо краще розуміти гени, з яких він складається. Це, в свою чергу, допоможе нам створити  максимально пристосований організм. Організм, який не лише зможе використовувати реакції фотосинтезу та виробляти кисень, але й матиме додаткові функції.»

Ці функції не лише задовольнятимуть наші потреби в їжі та кисні. Вони зможуть змінити саму природу планети. Так саме, як в свій час мікроби, що жили в земному океані, почали продукувати кисень, що наповнив собою атмосферу, заблокувавши згубне ультрафіолетове випромінювання та вможлививши розвиток та процвітання складніших форм життя. Включаючи нас із Вами.