8 повільних складних кроків на шляху до багатства

Гроші – це ще не все. Абсолютно не все. Якщо ми спробуємо дати визначення слову «успіх», гроші можуть знаходитися на нижчих щаблях у цьому списку. Кожен вкладає свій сенс у слово «успіх». Ось моє визначення:

“Успіх – це вміння зробити людей, які повірили в тебе, щасливими”

Для мене особисто, гроші – не основне, але, мушу визнати, колись вони важили дійсно багато (можливо тому, що у мене їх майже не було на той час). Давайте уявимо, що гроші для вас все-таки важливі. І давайте припустимо, що, як і більшість людей, ви мрієте стати мільйонером. Що ж ви мусите робити аби збільшити шанси доєднатися до «клубу мільйонерів»?
Пропоную вам кілька порад. Виконати їх непросто і розраховувати на те, що вони почнуть діяти миттєво, – не варто. Але вони набагато ефективніші ніж швидкі й прості способи.

Гроші не повинні стати нав’язливою ідеєю.

Звучить дещо парадоксально, але надто сильна зацикленість на тому, скільки ви заробляєте, може відволікати від самого процесу заробляння. Отже, правильно розставте пріоритети.

“Розглядайте гроші не як мету, а як побічний результат правильних дій”

Стежте скільком людям ви допомагаєте, навіть якщо ваша допомога – незначна.

Найуспішніші люди, яких я знаю, – або фінансово, або в інших сферах – надзвичайно щедрі. Вони надзвичайно добре розуміють інших людей і допомагають їм досягти своїх цілей. Вони знають, що їх власний успіх цілковито залежить від людей, які їх оточують.

Вони наполегливо працюють над тим, щоб зробити успішними інших людей: своїх співробітників, клієнтів, постачальників.

Припиніть думати про те, як заробити мільйон, а почніть думати про те, як стати корисним мільйону людей.

Якщо у вас є всього один замовник, а ви ставите собі за мету заробити багато грошей, у вас є стимул знайти всі можливі способи, як «видавити останній долар» зі свого клієнта.

А ось коли ви знаходите спосіб обслуговувати мільйон людей, у вас з’являється багато переваг. Ефект “сарафанного радіо” значно підсилюється. Зворотній зв’язок суттєво зростає – а, разом з тим, і ваші можливості вдосконалити свою продукцію чи послуги.

І з часом ваш бізнес стане таким, про який ви і не мріяли завдяки вашим клієнтам та команді.

Станьте корисними мільйону людей – обслуговуйте їх якнайкраще – і гроші прийдуть самі.

Дивіться на процес заробляння як на спосіб зробити щось більше у своєму житті.

Коротко кажучи, існує два типи людей.

Один тип виробляє якісь речі, бо хоче заробити гроші; чим більше він виготовить речей, тим більше грошей заробить. Для них не суттєво, що саме вони роблять, вони займатимуться цим допоки надходитиме дохід.

Іншому типу людей навпаки потрібні гроші, тому що це дає можливість виробляти більше продукції. Вони хочуть удосконалити свій продукт. Вони хочуть розширити лінію виробництва. Вони хочуть написати нову книгу, пісню, зняти новий фільм. Вони розглядають гроші як засіб зробити/виготовити ще більше того, що вони люблять. Вони мріють створити компанію, яка вироблятиме тільки найкраще … а заробляння грошей – це спосіб «підігріти» мрію і збудувати компанію, яка їм подобається.

Звісно, можливо знайти той продукт, що потрібен усім і розбагатіти на ньому. Найуспішніші бізнеси розвиваються і розширюються у процесі збагачення, повторно інвестуючи у безжальній гонитві за досконалістю.

“Ми не створюємо фільми для того, щоб заробити гроші, ми заробляємо гроші для того, щоб знімати більше фільмів”.
~ Уолт Дісней

Роби щось краще ніж інші.

Виберіть для себе те, в чому ви кращий за інших. Просто. Щось. Одне. Маніакально сфокусуйтеся на чомусь одному. Працюйте. Тренуйтеся. Вчіться. Практикуйте. Оцінюйте. Вдосконалюйтесь. Будьте безжально самокритичними, звісно не доходячи при цьому до мазохізму, але постійно вдосконалюйте кожен аспект того, на чому ви зосередились.

Фінансово успішні люди роблять принаймні щось одне краще, ніж інші люди. (Вам поталанить, якщо ви виберете те, що цінується у світі, і, відповідно, «світ» буде готовий платити за це).

Ваша майстерність – це вже винагорода сама по собі, але висока якість передбачає високу оплату – а також більшу повагу, сильніше відчуття власної гідності, звершення, досягнень … всього того, що робить вас багатим у не-грошовому вираженні.

Безпрограшний варіант.

Складіть список із неперевершені у своїй справі 10 осіб.

За яким принципом ви обираєте цих 10 людей? Як ви визначаєте цих «неперевершених»? Як ви вимірюєте їх «успіх»?

Використовуйте ці критерії аби відслідковувати ваш власний успіх на шляху до вашої неперевершеності.

Якщо ви автор, це може бути рейтинг компанії “Amazon”. Якщо ви музикант, це може бути кількість ваших треків, завантажених іншими з iTunes. Якщо ви програміст, це може бути кількість людей, які використовують розроблене вами програмне забезпечення. Якщо ви керівник, це може бути кількість людей, яких ви навчили або допомогли їм розвиватися, завдяки чому вони просунулися у кар’єрі чи майстерності. Якщо ви роздрібний торговець через Інтернет, це може бути кількість покупок, яку робить один відвідувач, або кількість вчасних доставок, або показник конверсії …

Не просто захоплюйтесь успішними людьми. Пильніше зверніть увагу на те, що ж робить їх успішними. Потім використовуйте ті ж самі критерії, щоб створити ваші власні одиниці виміру успіху. А потім …

Постійно стежте за своїм успіхом.

Стежте за своїм прогресом принаймні раз на тиждень, керуючись визначеними одиницями виміру.

Можливо ця одиниця виміру – кількість людей, яким ви допомогли. Можливо – кількість клієнтів. Можливо такою одиницею стануть власне ті кроки, які ви зробили на шляху до того, щоб стати неперевершеним у чомусь.

А можливо це буде комбінація усього перерахованого.

Працюйте систематично, щоб досягти успіху.

Ніколи не забувайте про те, що для досягнення успіху потрібно працювати систематично. Наприклад, ваша мета – написати книгу обсягом 200 сторінок. Таким чином, щоб досягти мети, вам потрібно писати по 4 сторінки в день, в цьому і полягає систематичність. Якщо ви просто бажатимете цього і сподіватиметеся на успіх, ваш рукопис ніколи не буде завершений, але якщо ви чесно будете слідувати вашому плану, ви досягнете успіху.

Лише ваших бажань і сподівань буде недостатньо, обов’язково треба виконувати все за складеним графіком.

Ставте цілі, встановіть режим роботи, який дозволятиме вам досягати намічених цілей, а потім чітко відслідковуйте ваш поступ. Зафіксуйте, що не спрацьовує. Вдосконалюйте і робіть те, що вийшло добре. Покращуйте, коригуйте, пристосовуйте і працюйте наполегливо над тим, щоб з кожним днем ставати кращим, ніж ви були вчора.

Незабаром ви станете непоганим у своїй справі. Потім майстерним. Потім одного дня ви вийдете на світовий рівень.

А потім, скоріш за все непомітно для себе, ви також станете мільйонером. Ну, звісно, якщо ви хочете ним стати.

Дармеш Шах,
Співзасновник HubSpot
Джерело світлини: Flickr