Ніякого сексу 40 мільйонів років? Без проблем!

Якби ці створіння мали змогу переглянути фільм “40 днів без сексу“, їх би знудило від такої банальності. Група організмів під назвою Коловертки Бделоіди (Bdelloidea) не займалася сексом протягом усього існування, а це, за підрахунками вчених, може складати більше 40 мільйонів років.

Бделоіди – мікроскопічні водяні істоти, що живуть майже в усіх вологих місцях, таких як озера, річки, болота, вологі ґрунти та навіть лишайники. Ці тендітні асексуальні тваринки розмножуються партеногенезом, виробляючи яйця, що є генетичними клонами матері. Також цікаво те, що серед них зовсім немає чоловічої статі. Дослідження скам’янілостей доводять, що ці тварини існували на землі більше 40 мільйонів років, та без сексуального репродуктивного процесу еволюціонували у різноманітні види.
Доктор Тім Барраклоф з лондонського факультету біолгії Державного коледжу Великобританії доповнює: “Ми знайшли докази того, що ці істоти у процесі еволюції розділились на види, так само як і ті, що розмножувалися звичним для нас методом”. Раніше вважалося, що сексуальна репродукція є обов’язковою умовою виникнення нових видів тварин, адже для цього нібито потрібно схрещення різних підвидів та груп.

Слід зазначити, що спосіб, у який розмножуються Коловертки Бделоіди немає нічого спільного з безстатевим розмноженням, тобто діленням. Це – повноцінне запліднення і розвиток яйцеклітини, але без участі чоловічої статі.

Автор посту: Міша Герцберг, який також є автором блогу Кінанема