5 ранкових дій для цілоденної продуктивності

Більшість людей працює понад норму: 40, 50 чи навіть 60 годин на тиждень. Але через відволікання на інтернет-розваги, звичку їсти в офісі та погане керування власним часом якісне виконання роботи займає лише частину дня.

Задля оптимізації робочого часу та забезпечення продуктивної діяльності протягом цілого дня до свого ранкового режиму варто включити наступні п’ять практичних кроків:

7 хвилин фізичних вправ.

Так, не 10, а саме сім. Чому? Це достатньо короткий строк, щоб не завадити решті ранкових справ, та достатньо довгий, аби усунути залишки в’ялості після ночі – включаючи наслідки випитого напередодні зайвого бокалу вина.

Існує безліч комплексів фітнес-вправ, але мені найбільше подобається 7 Minute Workout (так, для неї є ). Всього лиш за сім хвилин виконання такого комплексу із 12 вправ розробляються всі основні групи м’язів.

Почніть свій день зі здорової їжі.

Звичайно, всім втлумачили, що сніданок – це найважливіший прийом їжі всього дня, і метаболізм дуже просто підтримати за допомогою бублика, миски пластівців, бутерброду з яйцем або чашки йогурту.

В той час як ці варіанти й надалі лишаються прийнятними, є шокуюча новина – підтримку діяльності організму зранку може забезпечити природне смузі. Споживання здорового фруктового чи овочевого соку зранку забирає менше часу, ніж підсмажування бубликів та змащування їх нежирним вершковим сиром.

Ось швидкий рецепт: необхідно перемолоти на блендері (протягом приблизно однієї хвилини) одне яблуко, один апельсин, пригорщу шпинату, півогірка, будь-який наявний під рукою сік чи кокосове молоко, кілька кубиків льоду та трохи лляного насіння. Це дешево, просто та дає енергію.

Виберіть 3 перемоги на цей день.

Чекаючи, поки смузі змішається, продумайте вечірню розмову зі своїм важливим співрозмовником – ту, що починається з фрази «Ну як день пройшов?»

Вирішіть, які три задачі вам хотілось би виконати протягом наступних 12 годин, аби відчувати, що день видався вдалим. Звичайно, не кожний день буде переможним, але така стратегія допоможе рухатись вперед.

Визначте строки у своєму календарі для досягнення перемог.

Одна з найпоширеніших помилок в офісі – люди не перетворюють свої переліки задач на ефективні графіки виконання проектів у конкретно зафіксований час. Я помітив, що ті, хто оволодів цим, з більшою імовірністю виконають свої задачі вчасно.

Все просто: для кожної задачі зі свого переліку виділіть у своєму календарі строк, який, на вашу думку, може зайняти її виконання, а потім додайте 33% часу для підстраховки.

Якщо проект є багатоденним чи залежить від інших факторів, варто розбити його на помірні частини. Одну частину варто використовувати для планування, а другу чи третю – для реалізації задачі.

Цей простий метод допоможе зберегти контроль та негайно зосередитись на пріоритетних задачах у випадку відволікання. Дуже часто, відволікшись один раз, люди руйнують цілий ранок. Тепер же не обов’язково руйнувати свій переможний план на день навіть через якийсь мейл від клієнта.

Освіжіться після обіду.

Аби знову зосередитись на задачах дня, варто виділити 15 хвилин після обіду – це щось на кшталт професійної медитації. Треба вимкнути комп’ютер та відійти від нього, сісти в кімнаті переговорів та визначити, що необхідно зробити протягом решти дня.

Задумайтесь, як формується перелік задач, складений зранку. Обганяєте чи відстаєте? Ви побачите, як ці 15 хвилин допоможуть визначити, наскільки ви відхилились від поставлених задач, причини цього, та допоможуть віднайти ритм, який забезпечить продуктивність роботи протягом всього дня.

Спробуйте прожити тиждень за цією формулою – гадаю, будете задоволені результатами. Із цим – у продуктивніший 2014 рік!

Джеймс Рейнхард
Джерело світлини: Flickr