Плануйте, але пам’ятайте: успіх у реалізації планів

Чи потрібне планування? І так, і ні.

Так – бо всі свої дії варто планувати, зокрема, якщо займатись бізнесом. Не можна просто інвестувати чи братися за проект без вагомої на те причини. Потрібно поставити в голові довгострокову задачу та виробити план її реалізації. У тямущих бізнесменів завжди є плани. Такі люди ненавидять несподіванки та переконуються в тому, що врахували всі варіанти. Але планування сягає лише цього. В якийсь момент необхідно зважитись та безпосередньо виконати плани.

Для прикладу візьмемо Ґреґа Коха, співзасновника каліфорнійської Stone Brewing Company. Розпочавши діяльність в 1996 році, Кох та його партнер збільшили штат компанії до приблизно 900 працівників. Звичайно, вони вигідно скористалися нещодавньою хвилею популярності домашніх пивоварень по країні, і ніхто не міг цього спланувати. Декілька років тому Кох вирішив поширити діяльність на територію Європи, щоб стати однією з перших, якщо взагалі не найпершою американською домашньою пивоварнею, якій би це вдалось. Отже, він спланував свої дії.

Кох найняв менеджера з розвитку, єдиним завданням якого було знайти правильне місце для запуску компанії в Європі. Протягом чотирьох років вони, як разом, так і кожен окремо, відвідали понад 130 місць в дев’яти країнах, залучаючи місцеві кадрові агенції та консультантів, зустрічаючись з представниками місцевих органів влади, споживаючи незвичну їжу, дивлячись погане телебачення та проводячи сотні годин в літаках.

Нарешті компанія посіла чудове місце: фантастичну історичну будівлю в центрі Берліна, столиці Німеччини. Незважаючи на те, що Кох не володіє німецькою та був в Берліні всього лиш кілька разів, роботу вже розпочато, наймаються люди, витрачаються мільйони. Повну готовність та запуск об’єкта – пивоварні у поєднанні з рестораном – заплановано на кінець 2015 року.

Це значний крок для будь-якої компанії. Але, здається, така значна інвестиція мала б потребувати чималих зусиль з планування? Звичайно. А як щодо фактичного рішення запустити процес? До нього спонукала, скажемо так, банальна інтуїція.

«Аналіз може бути чудовою річчю, – каже мені Кох. – Але в кінцевому рахунку все полягає на власній сміливості.»

Однозначно – він керував своєю домашньою пивоварнею протягом майже двох десятиліть, але заявляє, що не є експертом з пивоваріння.

«Ринкові дослідження – це марно згаяний час, – каже Кох. – Для декого можуть бути корисними фокус-групи, опитування та дослідження громадської думки, але не для мого бізнесу.»

Жодні дані не підтвердять, чи матиме Кох успіх в Німеччині. Зрештою, він просто стрибнув у невідоме, поклавшись на власні інстинкти, ризикнувши – і саме це й роблять успішні підприємці: планують, а згодом просто виконують заплановане.

Кох усвідомлює, що може помилятись, адже в минулому зробив чимало помилок, на щастя, не надто великих. Приймаючи великий ризик щодо нового об’єкту в Берліні, Кох не ставить все на кін, і жоден тямущий бізнесмен такого не зробить.

«Планування є важливим, – заявляє він. – Але в кінці вирішальну роль грають чіпкість, сила волі, розум та трошки везіння.»

Кох має рацію. Планування є важливим, але деякі власники бізнесів, здається, ніколи не можуть піти далі етапу планування. Вони аналізують, досліджують, обдумують цифри, вислизають від відповіді, намагаються роздивитись предмет під усіма кутами, виявити всі потенційні проблеми, але це в багатьох випадках призводить до контр-продуктивності.

Люди, що керують власними компаніями, завжди ризикують. Вони думають, отримують інформацію, звідки вдасться, аналізують – але в кінці-кінців виконують заплановане. Вони усвідомлюють, що чинять так, не маючи всієї потрібної інформації. Але нехай. Зрештою справа в інстинкті, відчутті, азартній грі, і жодне ретельне планування з цим не порівняти.

Джин Маркс
Президент The Marks Group
Джерело світлини: Flickr