Кому вгору?

Однією з найперспективніших ідей на сьогодні щодо дешевих подорожей  в космос є ідея космічного ліфта. Ідея не нова – вперше про неї написав ще Артур Кларк в своїй новелі «Фонтани Раю». Він описав ліфт між базою на Землі та супутником на орбіті, що рухається по тонкому надміцному кабелю. На сьогоднішній день група японських вчених стверджує, що здатні побудувати подібний ліфт в досить короткі терміни.

Такий кабель міг би перевозити вантажі та людей дуже дешево та легко. Вантажі рухались би вгору та вниз, використовуючи незначну частку тієї величезної енергії, що використовується сьогодні для виведення корабля на орбіту.

Рівень технологій вже впритул наблизився до реалізації цієї ідеї: у нас є геостаціонарні супутники та вуглецеві нанотрубки , які мають майже потрібну міцність та легкість, щоб виконувати роль кабелю. Але питання поки що стоїть в нашій спроможності виробити потрібну кількість надміцних нанотрубок для створення тисяч кілометрів кабелю.

Наразі, вже декілька організацій працюють над створенням такого ліфта. Elevator:2010 спонсорує щорічні змагання, LiftPort обіцяє збудувати ліфт до 27 жовтня, 2031 і вже почали продавати квитки по $875 за кілограм тіла.

Японська асоціація Space Elevator, новий гравець на цьому ринку, передбачає, що невдовзі їхні технології зможуть досягнути потрібної міцності кабелю, що буде в 180 разів міцнішим за сталь. Вартість свого проекту вони оцінюють лише в $ 10 мільярдів доларів.