Що перше: чорні діри чи галактики?

Цікаву новину побачив сьогодні стосовно походження галактик та чорних дір.

Вчені до сьогоднішнього дня не знали, що перше з’явилось у Всесвіті: галактики чи чорні діри? Завдяки новим даним, отриманим National Radio Astronomy Observatory (NRAO), виходить, що чорні діри з’явились все-таки першими.

Переважна більшість галактик різного розміру та віку мають однакове співвідношення маси центральної чорної діри, навколо якої обертається кожна галактика, та решти маси видимої матерії цієї галактики. Зазвичай, маса такої чорної діри становить одну тисячну маси решти галактики.

Проте, вчені вперше спробували, за допомогою надпотужного телескопу, з’ясувати подібне співвідношення в протогалактиках в перший мільярд років після Великого Вибуху.

З’ясувалось, що тоді, на початку часу, чорні діри в центрах нових галактик були пропорційно набагато масивнішими в порівнянні із сучасними. Такі результати дають змогу стверджувати, що чорні діри передували розвиткові галактик.

Проте, вчені поки що не розуміють механізму взаємодіє чорних дір та галактик у розрізі еволюції масового співвідношення між цими двома об’єктами.