15 фраз, яких ви ніколи не почуєте від успішних людей

Якщо хочете стати більш успішним у власній справі або в кар’єрі – можете почати зі звички говорити і думати як ті успішні люди, про яких ви знаєте або читаєте.

Ось деякі фрази, яких ви ніколи не почуєте від успішної людини:

«Ми не можемо це зробити».

Здатність вирішувати проблеми клієнтів і виконувати їх вимоги, зробивши це головним пріоритетом, робить людей і компанії успішними. Якщо подібна потреба виникає знову, найуспішніші люди вчаться вирішувати проблему якомога швидше.

«Я не знаю, як це зробити».

Замість того, щоб припинити шукати рішення, успішні люди перевіряють на що вони здатні задля успіху в реалізації проекту або в кар’єрі. Наприклад, не буває по-справжньому успішних бізнес-консультантів міжнародного рівня, які подорожуючи до Італії кілька разів на рік, при цьому відмовляються вивчати італійську мову.

«Я не знаю, що це таке».

Посилання на незнання не вирішує проблему. Клієнт просто знайде того, хто здатний вирішувати проблеми. Хоча чесність зі співрозмовником і заохочується, краще закінчувати фразу словами «але я з’ясую» – це надійний спосіб стати більш успішним.

«Я зробив усе на власний розсуд».

Успішні люди розуміють, як важливо оточувати себе розумними, кмітливими і такими ж цілеспрямованими, як вони самі. Успішні люди завжди хвалять того, хто виконав роботу, бо знають: подібна відзнака завжди повернеться і до них. Відзначте тих, хто допоміг вам або вплинув на вас, – і ви й далі досягатимете успіху і визнання.

«Це занадто рано».

Ви б ніколи не почули від Бенджаміна Франкліна або, наприклад, Стіва Джобса, що «це для мене занадто рано». Якщо зустріч, мета якої – встановлення корисних зв’язків, запуск проекту або інтерв’ю, призначена на початок дня, найуспішніші люди зроблять все, щоб прибути на неї. Окрім цього, бути успішним означає бути в потрібному місці у потрібний час. І не важливо, хто ви – жайворонок чи сова.

«Це занадто пізно».

Аналогічно, якщо вас запрошують на вечерю з потенційним діловим партнером о 9 вечора, і ваш графік дозволяє піти – безумовно, йдіть. Наступного дня ви можете відчути втому. Проте зв’язки, встановлені під час короткої вечері або зустрічі після неї, можуть все змінити, особливо коли мова зайде про вашу кар’єру або наступний проект.

«Прикро, що ми не мали змоги попрацювати разом».

Насправді ця фраза дуже ріко відображає реальний стан справ, але якщо ви дійсно встановили з кимось ділові зв’язки і хочете з ним працювати, знайдіть спосіб, долучити їх до співпраці. Не часто зустрічаються люди, з якими по-справжньому приємно спілкуватися. Практика говорить, що тільки співпраця з близькими по духу людьми з подібними інтересами може прокласти шлях до справжнього успіху.

«Якось надолужимо втрачене».

Дуже часто ця фраза говориться просто для заповнення пауз, без будь-якого справжнього сенсу. Успішні люди знають: якщо вони дійсно хочуть зробити щось – вони це роблять. Ця думка також ґрунтується на тому, що найбільш успішні люди наполегливо працюють, щоб побудувати справжні зв’язки і відносини у своєму колі, без будь-якого прихованого плану. Формувати мережу контактів означає думати про інших, зберігаючи при цьому контроль над власними відносинами.

«Вибачте, я дуже зайнятий».

Якщо трапляється можливість, успішні люди роблять усе, аби використати її. Звичайно, це вимагатиме більше часу, але якщо ви хочете чогось досягти – потрібні жертви. Зрештою, як сказав Лао-Цзи: «Час створений самою людиною. Якщо ви говорите: «В мене немає часу», це все одно, що ви скажете: «Я просто не хочу».

«Це була повністю моя ідея».

Як вже згадувалося в пораді номер чотири, найуспішніші люди діляться багатством, коли справа стосується похвали за успішний проект. Жодна ідея не належить повністю комусь одному – це сума досвіду людей від спілкування і розробки спільних командних ідей. Похвала і заохочення є важливим елементом побудови успішної компанії і культури.

«Я ніколи не читаю книжок».

Автор книги «Багаті звички» Том Корлі виявив, що багаті люди читають (і слухають) набагато більше книжок, ніж бідні: «63 відсотки багатих батьків змушують своїх дітей читати дві і більше науково-популярні книги на місяць, тоді як серед бідних таких лише 3 відсотки». Крім того, «63 відсотки багатих слухають аудіокниги дорогою на роботу, і лише 5 відсотків бідних людей чинять так само». Читання науково-популярної (а також художньої) літератури може допомогти зменшити стрес, підвищити творчий потенціал і покращити пам’ять.

«Я не достатньо хороший».

Бути успішним – означає мати високе почуття власної гідності. Бути собою – особлива риса, яка гарантує успіх у бізнесі та особистому житті. Керуйтеся вашими справжніми інтересами. Чим би ви займалися у житті, якби вам не потрібні були гроші?

«Це НОРМАЛЬНО».

Успішні люди знають, коли піти далі і припинити приймати вибачення від інших. Якщо виникла перешкода і щось (або хтось) заважає вам вчасно завершити проект, створити власний бізнес або просунутися вперед у досягненні цілей, то саме час обмежити участь інших у вашому житті.

«Якщо цього нема у наших конкурентів, то і нам це не потрібно».

Для більшості компаній смерть настає тоді, коли вони починають копіювати конкурентів. Справжні інновації ховаються на іншій стороні медалі: слід з’ясувати, чого не роблять конкуренти, і заповнити цю нішу для задоволення потреб галузі.

«Відпочинок – для дурнів»

Справжній успіх слід розглядати як добре збалансований підхід, що передбачає наявність відпустки, вихідних у колі друзів та сім’ї і вільного часу для щоденних справ. Навантаження на роботі часом буває нерівномірним, тому відпустка допоможе покращити робочі показники.
Іноді найкращим і найпростішим способом дістатися до пункту призначення є наслідування прикладу інших.
А які фрази ви збираєтеся виключити з вашого щоденного спілкування і мислення?

Суян Патель
Підприємець та маркетолог
Джерело світлини: Flickr