21 спосіб досягти багатства та успіху

У своїй книзі «Звички багатих: щоденні звички заможних людей» Том Корлі описує низку звичок, які відрізняють багатих людей від незаможних.

Це змусило мене подумати, як багато людей працюють на автопілоті і не зупиняються, щоб переглянути свої повсякденні шаблони поведінки? Нижче коротко викладено 19 його звичок для успіху (дев’ять з них запозичені з його книги, а наступні 10 ˗ з його нещодавньої статті в журналі Success) плюс дві мої власні. Якщо у вас відсутня така 21 звичка, то, по суті, ви викидаєте гроші на вітер.

1. Формування хороших щоденних звичок.

Хороші звички є основою, на якій будується багатство. Різниця між успішними і неуспішними людьми полягає в їх щоденних звичках. Простіше кажучи, успішні люди мають багато хороших звичок і лише кілька поганих. Якщо ви зрозумієте, які з ваших поганих звичок можуть заважати вам стати багатим, таке усвідомлення стане вашим першим кроком до поліпшення життєвих обставин.

У своїй книзі Корлі запрошує Вас взяти аркуш паперу і перерахувати свої погані звички в одній колонці, а потім у іншій колонці навпроти кожної з них написати, як її можна перетворити на хорошу звичку. Це має виглядати приблизно так:

Погана звичка/хороша звичка

Я забагато дивлюся телевізор → Я можу скоротити час перегляду ТВ до однієї години в день.

Я не запам’ятовую імен → Я буду записувати імена, щоб запам’ятати їх.

Після цього протягом 30 днів виконуйте вказівки з вашого нового списку хороших звичок. Ви будете вражені тим, як багато ви можете зробити.

2. Постійно ставте перед собою нові цілі.

Успішними людьми керують їхні цілі. Вони весь час мають перед собою мету. Вони завжди планують свій день, складаючи напередодні список того, що потрібно зробити

Люди, які взяли курс на успіх, мислять у довгостроковій перспективі. Вони мають щоденні, щотижневі, щомісячні та щорічні цілі. Але що таке мета без плану для її досягнення? Тому успішні люди роблять не тільки те, що ставлять перед собою цілі, але також придумують способи їх досягнення і відповідають за свої вчинки.

3. Щоденне самовдосконалення.

Успішні люди завжди шукають способи, щоб поліпшити себе. Вони читають щодня і щодня вдосконалюються у своїй професії. Вони не витрачають свій час на заняття, які не наближають їх до досягнення мети.
Нещодавно я був присутній на заході, організованому письменником Брендоном Берчардом, який сказав, що він постійно залишає час для творчості. Успішні люди, такі як Берчард, знають, що час занадто цінний, аби витрачати його даремно. Вони витрачають свій час на речі, які будуть рухати механізм їхнього бізнесу: займатися самовдосконаленням означає щодня робити те, що буде розкривати ваш потенціал.

Шукайте способи розширити свої знання. Це не завжди буде легко, але розвитку людини сприяє те, що є для неї викликом. По ходу зростання ваших знань, у вас з’являються можливості.

4. Регулярно піклуйтеся про власне здоров’я.

Кожен день успішні люди намагаються харчуватися правильно і займатися фізичними вправами. Правильне харчування має першочергове значення. Щоденні заняття спортом можуть стати такою ж звичкою, як звичка приймати ванну. Люди, які регулярно займаються спортом, мають більше енергії для того, щоб досягти своєї мети. А що ви робите в цьому напрямку?

5. Виділяйте час для побудови відносин.

Успішні люди ˗ це люди, що орієнтуються на соціальні взаємини. Вони можуть взяти тайм-аут на день, щоб зміцнити дружні стосунки, і утворюють тривалі стосунки з оточуючими. Створення відносин ˗ це те, що вони роблять весь час. Вони йдуть назустріч людям і шукають способів, як їм допомогти, не очікуючи при цьому жодних дій у відповідь.

Найкрасивіший звук на Землі, який я будь-коли чув, це звучання власного імені. Отож поставте собі на меті запам’ятовувати імена кожної людини, яку ви зустрічаєте. Хіба вас не вражає, коли хтось пам’ятає ваше ім’я? Я знаю, мене це вражає. Отже, починайте вирізнятися з-поміж інших і починайте запам’ятовувати імена.

6. Не забувайте про почуття міри.

Ваше життя буде збалансованим, якщо ви будете робити все в міру. Це означає наявність збалансованого підходу до роботи, їжі, фізичних вправ, вживання алкоголю, перегляду телевізійних програм, проведення часу в Інтернеті і так далі. В результаті, люди будуть насолоджуватися вашим товариством. Якщо людям подобається бути біля вас, то у вас буде більше шансів співпрацювати або знайти нового ділового партнера, якщо вам потрібно підняти свій бізнес на новий рівень.

7. Доводьте справи до завершення.

Не відкладайте на завтра те, що можна зробити сьогодні: завершуйте розпочаті справи. У всіх є свої страхи, але успішні люди здатні протиснутися крізь них. Вони не зволікають. Вони доводять важливі справи до кінця, чого б їм це не вартувало.

У «Звичках багатих» Корлі пояснює, що, коли думка про те, аби від чогось відмовитися, закрадається у свідомість, слід негайно підкріпити її словами: «Зроби це зараз». Він радить повторювати ці слова 100 разів, якщо це необхідно. Тільки не зупиняйтеся, доки завдання не буде виконано.

8. Робіть позитивний прогноз.

Розгляньте найбільш успішну людину, яку ви знаєте. Вона позитивно чи негативно налаштована? Швидше за все ця людина є позитивною, захопленою, енергійною і щасливою. Ця людина обирає бачити хороше в інших і в собі. Для цієї людини, проблеми ˗ це тільки можливості, які необхідно виявити.

Кожного дня на людей зрушується лавина новин про погані вчинки і справи. Успішні люди зводять до мінімуму вплив на себе інформації такого роду, і замість цього вирішують заповнити свої уми позитивними ідеями, які вони черпають з книг і журналів.

9. Регулярно економте гроші.

На думку Корлі, успішні люди відкладають приблизно від 10 до 20 відсотків свого загального доходу в якості заощаджень, інвестицій або в рамках плану пенсійного забезпечення. Не кожен може дозволити собі зробити це. А який відсоток ви відкладаєте?

10. Відмовтеся від думок, які вас обмежують.

Успішні люди самі керують своїми думками та емоціями. Як тільки виникають погані думки, вони женуть від себе геть все, що ставить під сумнів їх здатність досягти успіху в поставленому завданні. Вони не зупиняються на негативних уявленнях. Їх розмова з самим собою є позитивною і не надто критично. Вони замінюють погані думки хорошими.
Оскільки успішні люди щодня займаються самовдосконаленням і постійно беруть участь у позитивних заходах, у них просто не залишається вільного часу, щоб поринути в негативні емоції.

11. Живіть у межах власних фінансових можливостей.

Багаті люди уникають надмірних витрат. Багато хто з тих, хто відчуває фінансову скруту, живе не відповідно до своїх доходів. Вони витрачають більше, ніж заробляють, живуть від зарплати до зарплати і тонуть у боргах. Якщо ви впізнали себе, прийміть сьогодні рішення, яке змінить ваше становище та становище вашої родини на краще.

12. Читання кожен день.

Більшість успішних людей приділяють читанню 30 хвилин в день або більше. Читання може розширити наші загальні і технічні знання. Коли ви читаєте, часто ви прагнете поліпшити себе. Це автоматично відрізняє вас від ваших колег. Ви будете виділятися на тлі конкурентів.

13. Обмеження часу на перегляд ТВ.

Чи знали ви, що багато успішних людей обмежують час на перегляд телевізійних програм до однієї години на день або менше? Скільки часу ви втрачаєте перед телевізором, коли натомість ви могли б витрачати його на якісь більш продуктивні справи?

14. Робіть більше, ніж потрібно.

Успішні люди регулярно йдуть вище і далі своїх службових обов’язків на роботі. Навіть якщо щось не входить в їх посадову інструкцію, вони будуть виконувати це добровільно. Багаті люди самі роблять себе незамінними. Якщо ви підприємець, над вами може не бути керівника. Але яким чином ви можете піти вище і далі для ваших клієнтів? Як ви можете їх вразити?

15. Говоріть менше і слухайте більше.

Коли ви слухаєте, ви вчитеся. І, як каже прислів’я, саме тому людина має два вуха і один рот. Коли ви приділяєте час тому, щоб дійсно звернути увагу на те, що говорить інша людина, це може не тільки допомогти вам, але й покращити ваш дохід. Коли ви слухаєте, ви перебуваєте у виграшному положенні, щоб допомогти іншим.

16. Не здавайтеся.

Не здавайтеся, коли ситуація погіршується. Успішні люди лише активізуються в таких моментах. Вони різко міняють стратегію. Вони пробують щось нове. Вони продовжують наполегливо працювати. Їм, можливо, доводиться змінити свій напрямок руху, але вони продовжують рухатися вперед.

17. Проводьте час з однодумцями.

Існує приказка: «Скажи мені, хто твій друг, і я скажу тобі, хто ти». Я вірю в це. Люди є настільки успішними, наскільки успішним є їх оточення. Хороші зв’язки можуть допомогти вам швидше досягти своїх цілей.

18. Шукайте наставника.

Багато людей, які мали наставника, пов’язують свій успіх із цією людиною. Наставники можуть допомогти вам швидше досягти цілей і брати відповідальність на себе. Вони можуть поділитися цінним досвідом, який може скоротити час на навчання вдвічі.

19. Знайте чому.

Коли ви знаєте, навіщо ви це робите, ви отримаєте те, чого хочете швидше, ніж якщо б ви не знали. Для досягнення успіху в бізнесі і в житті надзвичайно важливо мати ціль. Чому ви хочете бути успішним? Чому ви дійсно хочете бути багатим?

20. Не дозволяйте, щоб страх брав гору.

Кожна людина має страхи. Успішні люди не дозволяють своїм страхам обмежувати себе або визначати напрямок руху. Страх неминуче тримає вас в тому ж становищі і перешкоджає вашому зростанню. Визнайте свої страхи і шукайте шляхи до їх подолання. Запитайте того, ким ви захоплюєтеся і попросіть його/її розповісти, як він чи вона подолав(ла) страх, або зберіть його/її біографічні дані і візьміть їх до відома.

21. Підвищення кваліфікації.

Якщо ви хочете досягнути успіху, існує тільки один спосіб зробити це: стати у чомусь кращим, ніж ви є сьогодні. На чому ви можете зосередитися протягом наступних 30 днів, і завдяки чому ви зможете дострибнути до статусу рок-зірки у вашій сфері? Зосередьте свою увагу на цьому. Я чув, як Джон Лі Дюма з «Підприємця у вогні» визначив поняття «фокус» наступним чином: дотримуйтеся одного курсу до досягнення успіху. Ну що, будете дотримуватися порад?

Мейко Паттон
Консультант із питань кар’єрного зросту
Джерело світлини: Flickr