8 кроків до надзвичайно продуктивних ранків

Протягом свого дорослого життя людина прокидається вранці близько 25000 разів, хтось трохи більше, а хтось – менше.

Згідно з доповіддю Всесвітньої організації охорони здоров’я, середня тривалість життя в Сполучених Штатах 79 років. Більшість людей в багатих країнах світу перетинають 80-річну межу. Тривалість життя жінок в Японії найвища і складає 86 років.

Якщо ми візьмемо середні показники тривалості життя і припустимо, що ваше доросле життя починається в 18 років, то у вас є близько 68 років дорослого життя (86 – 18 = 68). Можливо, в середньому ця цифра трохи менша. Або трохи більше, якщо вам пощастить.

(68 років дорослого життя) х (365 днів у році) = 24820 днів.

Коли я це зрозумів, я почав думати про те, яким чином я міг би поліпшити свої ранки. Мені ще потрібно багато чого навчитися, але я представляю вашій увазі деякі стратегії, які ви можете використовувати, щоб отримати максимальну віддачу від ваших 25000 ранків.

Ось вісім стратегій, які, на мою думку, є найбільш ефективними і дозволяють отримати від мого ранку більше:

1. Керуйте вашою енергію, а не вашим часом.

Якщо ви приділите час, щоб думати про це, ви, ймовірно, зрозумієте, що ви краще виконуєте певні завдання у визначений час. Наприклад, моя творча енергія є найвищою в першій половині дня, саме тому я пишу щодня саме в цей час.

Для порівняння, я призначаю свої інтерв’ю, роблю телефонні дзвінки та розсилаю повідомлення електронною поштою саме після обіду. Для виконання цих справ мені не потрібно, щоб творча енергія була на високому рівні, тому для мене це найкращий час, щоб зайнятися такими справами. Як правило, мої найефективніші тренування припадають на післяобідній час або ранній вечір, отож саме в цей час я прямую до тренажерної зали.

Який вид енергії переважає у вас вранці? Для виконання якого завдання ця енергія підходить найкраще?

2. Готуйте список справ напередодні ввечері.

Я не роблю це так часто, як я повинен був би робити, але якщо ви робите в день тільки одну справу, то витратьте кілька хвилин щовечора на складання списку справ на завтра. Коли я займаюся плануванням, то роблю нариси статті, за написання якої я планую взятися наступного дня, і складаю короткий список найважливіших для мене пунктів, які потрібно зробити. Це займає 10 хвилин ввечері та економить 3 години наступного дня.

3. Не відкривайте електронну пошту до полудня.

Звучить просто. Але ніхто цього не виконує. Мені знадобився певний час, щоб пересилити своє бажання відкрити поштову скриньку, але врешті-решт я зрозумів, що всі листи можуть почекати кілька годин. Ніхто ж не збирається інформувати вас електронним листом про справжню надзвичайну ситуацію (смерть в родині тощо), так що щодня відкладайте перегляд своєї електронної пошти на перші кілька годин. Присвятіть ранок тим справам, які є важливими, замість того, щоб відповідати на листи з позначкою «терміново».

4. Вимкніть телефон і залиште його в іншій кімнаті.

Або на робочому столі вашої колеги. Або хоча б покладіть його десь поза полем зору. Це усуває бажання перевірити текстові повідомлення, Facebook, Twitter, і так далі. Ця проста стратегія позбавляє імовірності не доведення справи до кінця, коли ви витрачаєте час, розпорошуючи увагу на кілька безглуздих справ.

5. Працюйте в прохолодному місці.

Ви коли-небудь помічали, як ви відчуваєте спрагу і млявість у жаркому приміщенні? Зниження температури повітря або переміщення в більш прохолодне приміщення ˗ це простий спосіб, щоб зосередити ваш розум і тіло.

6. Сядьте або встаньте.

Для того, щоб ваш мозок працював належним чином, йому потрібен кисень. Ваші легені повинні бути в змозі розширюватися і скорочуватися, щоб заповнювати ваш організм киснем. Це звучить досить просто, але от проблема: більшість людей сидять згорбившись, втупившись в екран і клавіатуру.

Коли ви сидите згорбившись, ваша грудна клітка знаходиться в складеному положенні і діафрагма тисне на нижню частину легень, що ускладнює вашу здатність легко і глибоко дихати. Сядьте прямо або встаньте і ви побачите, що ви можете дихати легше і повніше. В результаті, ваш мозок буде отримувати більше кисню, і ви зможете краще сконцентруватися.

(Маленька порада: коли я сиджу, я зазвичай кладу подушку під поперек. Це сприяє тому, що я не згинаю спину у попереку і тримаю спину більш вертикально.)

7. Сприймайте їжу як нагороду за старанну працю.

Я практикую частковий піст, що означає, що мій перший прийом їжі щодня припадає на полуденний час. Я роблю так вже протягом майже двох років. Це дає багато переваг для здоров’я.

Але здоров’я це лише один елемент пазлу. Я утримуюся від їжі, тому що це дозволяє мені отримати більше від мого дня. Знайдіть хвилинку, щоб подумати про те, скільки часу люди витрачають щодня на роздуми про те, що приготувати, на приготування та споживання їжі. Прийнявши частковий піст, я не витрачаю цілу годину щоранку на з’ясування того, що я їстиму на сніданок, на приготування і прибирання. Замість цього я використовую вранішні години для роботи над тим, що для мене важливо. Після цього я дозволяю собі хороший, ситний обід в якості нагороди за сумлінну працю.

8. Зробіть «розминку» перед початком робочого дня.

Мій день починається зі склянки холодної води. Деякі люди розпочинають свій день з десятихвилинної медитації. Крім того, ви повинні мати послідовність дій, що складають ваш ранковий ритуал. Такий незначний ритуал надсилає сигнали в мозок, що прийшов час для переходу в режим роботи або в режим тренування, або в будь-який режим, у якому ви повинні перебувати, щоб виконати ваше завдання. Крім того, розминка допоможе вам подолати відсутність мотивації і досягти своєї мети, навіть якщо ви не відчуваєте у собі достатньо сил.

Потужність ранкового режиму

Подібно до того, як рідко ми здатні успішно виконати роботу за один день, так само рідко наше життя може розвалитися на шматки в одну мить. Більшість непродуктивних або нездорових форм поведінки є результатом повільних, поступових рішень, які складаються з поганих звичок. Один даремно прожитий ранок зараз ˗ це один непродуктивний ранок потім.
Хороша новина полягає в тому, що неочікувані результати також є результатом узгоджених щоденних виборів. Це правило є найбільш справедливим для ранкового режиму. Як ви почнете свій день, часто так ви його і закінчите.

Візьмемо, наприклад, Джека ЛаЛанна. Кожен день він прокидався о 4 ранку і присвячував перші 90 хвилин важкій атлетиці. Після цього наступні 30 хвилин він плавав або займався бігом. Він виконував цю процедуру більше 60 років. Окрім того, що він був однією з найвпливовіших людей у фітнесі за останні 100 років, ЛаЛанн також дожив до глибокої старості, проживши 96 років.

І це не просто збіг. Що ви робите щоранку є показником того, наскільки продуктивним ви будете протягом всього дня. Це вибір, який ми неодноразово робимо, і який визначає наш спосіб життя, стан здоров’я і результати нашої праці.

У вас є 25000 ранків. Що ви будете робити з кожним з них?

Джеймс Кліер
Експерт із біхевіоризму
Джерело світлини: Flickr