5 стратегій для Вашого життя

«Мене не цікавить ким ти працюєш. Я лише хочу знати чого ти прагнеш, і чи не боїшся своїх потаємних бажань. Мене не цікавить твій вік. Я хочу знати, чи готовий ти виглядати дурнем заради любові, здійснення своєї мрії та пригод, що роблять нас живими», — Оріа Маунтін Дрімер

Впродовж життя я часто відчувала, що застрягла, і не знала, що робити далі. Я билася над питанням, що повинна, а що не повинна робити, і чи зробила я правильний вибір.

Цей стан, коли ти не знаєш, що робити далі, знайомий усім нам, в будь-якому віці і на різних етапах життя. Чи то ми вступаємо до університету, закінчуємо його, обираючи наш професійний шлях, оговтуємося від душевної травми, пов’язаної з розлукою, відчуваємо себе зайвими або виходимо на пенсію ˗ у всіх нас трапляється момент, коли ми не знаємо, що робити далі.

Відповіді та рішення залежать від того, в якій точці життєвого шляху ми знаходимося. Молодий випускник вузу шукатиме відповідь у розрізі вибору кар’єри, новоспечений пенсіонер думатиме про слід, який йому варто залишити після себе, а молода, щойно розлучена мати шукатиме відповіді, як прожити бодай ще один день.

Я впевнена, ці 5 кроків допоможуть визначитись, що робити далі.

1. Одягніть бігові кросівки і очистіть свій розум.

«Не знати чого хотіти — краще, ніж знати, але не могти це отримати. Принаймні, у вас буде надія», — невідомий автор.

У свій час я пережила дуже складний і емоційний період, коли все, що я могла зробити – це просто пережити ще один день.

Якщо ви у схожій ситуації – не панікуйте, просто зосередьтеся на тому, що потрібно зробити, аби пережити цей період. Вижити мені допоміг спорт. Щодня я підіймалася о 6 ранку, тренувальний костюм вже лежав біля ліжка, мені потрібно було лише одягнутися, вийти на вулицю та побігти. Після пробіжки я приймала душ, випивала протеїновий коктейль, чекала доки прокинуться діти і розпочнеться день.

Спочатку було важко навіть встати з ліжка і піти на пробіжку, я просто хотіла сховатися. Через кілька місяців (так, мені знадобилося багато часу), я почала усвідомлювати, що найважче вже позаду і з часом ставатиме легше. Невдовзі я почала з нетерпінням чекати на ранкову пробіжку. В мене з’явилось більше енергії і значно покращився сон.

Нещодавно я розповіла своєму психологу про позитивний вплив спорту і вона підтвердила, що фізичні вправи – найкращий спосіб розсіювати емоційний біль, і що це допоможе мені перейти до наступного етапу – планування подальшого життя.

Мені знадобилось цілих 12 місяців, щоб знову стати готовою думати про майбутнє.

2. Пробудіть свою свідомість.

«Ніхто не будуватиме ваше життя за вас. Це ваша задача, незалежно від того, багатий ви чи бідний, обдарований долею чи є жертвою жахливої несправедливості. Не дивлячись на жодні труднощі. Жалість до себе — це шлях в нікуди. Ви можете його обрати або вирішити розвернутися і поїхати в протилежному напрямку» — Шеріл Страйд.

Життя непередбачуване, і відповіді на життєві питання, які ми шукаємо, не завжди приходять у красивій упаковці. Чітких правил не існує, отож щоб визначити свій життєвий шлях, ми повинні наполегливо працювати. Розбудити свою свідомість, аби прийняти реальність, зміни і непередбачуваність життя — перший крок на шляху до усвідомлення своєї мети.

Мені довелося мати справу з власними поглядами, що обмежували віру у власні сили, а також з внутрішніми блоками, що не дозволяли просуватися вперед. Я не могла уявити своє майбутнє, я не знала, хто я і чого хочу. Вирішити що робити зі своїм життям здавалось неможливим завданням. Найважче було з’ясувати, чого я хочу, що люблю робити, як бути собою.

Я пам’ятаю, як читала десь: коли ми знаходимось перед важливим рішенням у житті, це може стати настільки непосильним завданням, що просто паралізує нас. Оскільки я не знала, чого хотіла і не могла прийняти жодного рішення також я просто дрейфувала по життю.

Зрештою я стала дуже незадоволена тим, який шлях обрала. Я знала, що мала щось зробити, причому негайно, бо віри в себе майже не залишилось і майбутнє своє бачила лише у похмурих тонах. Я була збентежена, у конфлікті з собою, і в мене не було жодної надії.

Мій розум вимагав практичних і безпечних рішень, однак моє серце хотіло, щоб я йшла за своєю мрією. Важко йти за покликом серця, долати внутрішні бар’єри і знаходити в собі силу. Однак ви здатні зробити це — все зводиться до рішучих дій, спрямованих на досягнення змін. Зроблені вчасно маленькі кроки є імпульсом для змін.

3. 30-денне завдання набратися сил робити маленькі кроки.

Першим кроком, який я зробила, щоб перепрограмувати свідомість, було 30-денне завдання, яке я поставила перед собою. Я записала 3 цілі, яких я хотіла досягти протягом 1 місяця, щоб зробити своє життя кращим. Ті 3 цілі включали: схуднути на 2 кг, зареєструватися і почати тренування, щоб уже через 6 місяців пробігти марафон, і провести одні вихідні наодинці з собою, присвятивши час міркуванню про своє майбутнє. Перші 2 цілі було легко досягти, однак для досягнення 3-ї в мене пішло набагато більше часу, але зрештою я справилася із завданням.

Це 30-денне завдання стало для мене гарним поштовхом. Досягнення цих 3 цілей дало мені впевненість і віру в себе, змусило продовжувати йти, бо я знала, що якщо не зроблю нічого, то змушена буду змиритися із життям, сповненим занепокоєння, нещастя, печалі і позбавленим надії. Я не мала іншого вибору.

4. Заручитися досвідом тих, хто вже бував у подібних ситуаціях.

«Чим більше ми знатимемо про зроблене, тим краще знатимемо, що робити далі» – Бенджамін Дізраелі

Мені подобається читати життєві розповіді інших людей, пізнавати їх філософію, і дізнаватися, як вони подолали свої проблеми. Думаю, що їхні розповіді надихають і мотивують мене, особливо коли я не впевнена в тому, що робити далі. Ці розповіді допомогли мені побудувати базу знань, завдяки якій я змогла розібратися в плутанині, що склалася в моїй голові і в моєму серці, і зрозуміти, що я повинна робити далі. Я прочитала багато книжок, проте найбільше мене надихнули дві з них. Вони допомогли мені встановити ясність і знайти мету свого життя. Це книга Нельсона Мандели «Довгий шлях до свободи» і книга Річарда Бренсона «До біса все! Бери й роби! Уроки в житті та бізнесі». Ці дві книги дуже різні, але життєві уроки, якими діляться з читачем Нельсон Мандела та Річард Бренсон, ˗ безцінні.

5. Робіть все, що потрібно, щоб заявити про СЕБЕ.

«У момент прийняття рішення найкраще, що ви можете зробити — це правильний вибір, наступна найкраща річ — це неправильний вибір, а найгірше, що ви можете зробити — це нічого». — Теодор Рузвельт.

З’ясуйте, хто ви, чого прагнете, і що хочете зробити зі своїм життям. Ця стратегія тісно пов’язана зі стратегією №2, оскільки ви повинні знати, хто ви, аби розбудити свій розум.

Щоб рухатися вперед, ви повинні відпустити своє минуле і прийняти зміни. Зі змінами приходить повторне відкриття, і якщо ви не знаєте, хто ви і чого хочете, вам буде набагато складніше рухатися вперед по життю.
Мати власне бачення життя, знати свою мету ˗ це основа для побудови віри в себе, впевненості в собі, стійкості, сміливості і відповідальності. У вашому житті будуть моменти, коли ви не будете знати, що робити далі, або ви приймете неправильне рішення, і це нормально. Першим кроком, який зробила я, щоб дізнатися, чого хочу від життя, було моє 30-денне завдання ˗ постановка і досягнення 3 цілей за 1 місяць. Після цього, я почала організовувати свій світ, і досліджувати шляхи пізнання себе, своєї мети, пристрасті. Це зайняло в мене певний час (2-3 роки), але я таки досягла кінцевої мети. Я читала книги, я займалася пошуком в Інтернеті, я розмовляла з людьми і відвідувала семінари особистісного розвитку, поки не знайшла програму, яка, на мою думку, підходила мені. У мене не було детально розробленого ефективного Плану життя, але коли я зіштовхнулась із наступним викликом у житті, я вже була набагато краще підготовлена, поінформована і стійко могла прийняти його. Як і раніше було боляче, і емоції переповнювали мене, але незважаючи на все це я знала, що мені потрібно робити далі, щоб рухатися вперед.

Якщо ви не знаєте, що робити далі у своєму житті, ознайомтеся зі стратегіями, якими я поділилася з вами. Це складна подорож, але наприкінці шляху вас чекає винагорода. Йдучи, ви відкриєте мету свого життя і вашу пристрасть. Ви будете знати, що вам потрібно робити у житті, щоб досягти мети!

«Озирніться на своє життя і запитайте себе: що ви дійсно любили весь цей час, що викликало у вас душевний підйом, що робило вас щасливими? Вишикуйте перед собою ці об’єкти шанування і подивитися, як вони утворюють сходи, якими ви піднялися до вашого істинного Я» — Фрідріх Ніцше.

Катрін Сендфорд
Джерело світлини: Flickr