Як зробити блискучу презентацію

Виступати перед аудиторією, великою чи малою – завжди величезний стрес. Ключовим моментом є підготовка, і не важливо виступаєте ви вперше, чи це ваш сотий виступ. Як зробити так, щоб, починаючи з підготовки слайдів, і закінчуючи заключним словом промови, ваша презентація запам’яталася?

Поради експертів

Страх публічних виступів часто очолює рейтинг фобій. «Коли всі погляди спрямовані на тебе, почуваєшся ніби під мікроскопом», – говорить Нік Морган, президент і засновник проекту «Публічні виступи» (Public Words) і автор книги «Сигнали влади» (Power Cues). «Зазвичай це призводить до почуття сорому та хвилювання». Іншими словами: в корені нашої тривоги лежить страх приниження. Друга проблема в тому, що «оратори часто встановлюють для себе височезну планку, якої ніколи не досягнуть», – говорить Морган. «А потім, залежно від рівня невротизму, витрачатимуть наступні кілька годин, тижнів або років на роздуми: «В жодному разі не слід було цього казати» або «Треба було зробити інакше». Але ораторам не слід боятися критики та займатися самоїдством, – говорить Ненсі Дуарте, генеральний директор і президент компанії «Дуарте Дизайн», автор Інструкції зі створення переконливих презентацій серії «Гарвардський бізнес-огляд» (Harvard Business Review). «Найчастіше аудиторія вболіває за вас», – пояснює вона. Люди «хочуть почути ваш меседж і бажають вам успіху. Прочитайте кілька порад, що допоможуть зробити гарну презентацію.

Зрозумійте аудиторію

Як тільки почнете працювати над презентацією, подумайте про її меседж і зміст з точки зору слухача. «Дослідіть аудиторію», – говорить Морган. «Зрозумійте її больові точки, інтереси, чого вона боїться, потребує, хоче». Не розглядайте презентацію як шанс показати власний досвід. «Натомість, сприймайте її як можливість взяти слухачів із собою у захоплюючу подорож новими ідеями», – каже Морган. Дійте «з позиції наставника», – додає Дуарте. «Подумайте, чому аудиторія прийшла послухати саме вас. Запитайте себе: чим я можу поділитися з ними, яким методам навчити?».

Почніть із переконання

На думку Моргана, три класичні помилки, яких зазвичай припускаються під час виступів, трапляються в перші хвилини промови. Перша помилка пов’язана з самопрезентацією – коли мовець занадто багатослівний. Друга стосується введення слухачів у тему виступу – часто така інформація викладається на слайді презентації у PowerPoint. Третьою помилкою Морган називає етап «прочищення горла» – коли ви встаєте і кажете щось на кшталт: «Ой, як приємно провести цей вечір у вашому товаристві! Вчорашня вечірка була чудовою, чи не так? Я бачу багато знайомих облич в залі». Такі фразі допоможуть вам почуватися комфортніше, але, за словами Моргана, «ви просто базікаєте з аудиторією». Найважливіше те, що ви розбазарюєте перші дорогоцінні хвилини, які є ключем до залучення аудиторії. «Ваша мета – негайно захопити увагу та завоювати довіру».

Розкажіть історію

Все більше досліджень свідчать про здатність розповідей змінити наш світогляд, переконання і поведінку. Майте це на увазі, створюючи слайди та тези. «Історії надають інформації змісту, допомагають аудиторії сприймати ваше повідомлення, запам’ятати його», – говорить Дуарте. Коли «зростає напруження» анекдоти від першої особи про подолання труднощів або перешкод – привід для усмішок слухачів, додає вона. Поширеною альтернативою розповідям є перевантаження аудиторії «списками та слайдами з фактами», в результаті чого слухачі дивляться на слайди відстороненим поглядом, додає Морган. «Розповіді впливатимуть на слухачів на глибшому емоційному рівні».

Намагайтеся надихати

Навіть тоді, коли доповідь стосується внутрішніх справ компанії, а її зміст надто прозаїчний, наприклад, під час презентації плану просування продукту перед відділом, – ваше повідомлення не має бути буденним. «Можна говорити про план в хронологічному порядку, обговорити різноманітні результати, нагадати колегам, що могло бути, сказати про їх здатність вирішувати на перший погляд непідйомні проблеми», – говорить Дуарте. Презентація завжди має бути зосереджена на темі або завданні, але за рахунок визначення «змісту і цілі, виникає нестримне бажання довести справу до кінця» і виконати її якісно.

Думайте позитивно

Ви «гостро відчуваєте фізіологічний страх перед сценою – прискорене серцебиття, вологі долоні, неприємні відчуття у шлунку – для глядачів вони залишаються невидимими», – говорить Морган. «Треба нагадати собі, що ваш вигляд набагато кращий, ніж самопочуття». Коли у вашому мозку гарячково циркулюють негативні думки: «Я брехун! Мій виступ буде жахливим» – негайно протидійте їм. «Замініть негативні думки позитивними», радить він. «Скажіть собі: «Мій виступ буде вдалим. Я закоханий в тему. Я багато разів виступав із цією презентацією». «Вперше ви можете почуватися по-дурному, але «позитивна розмова з самим собою дійсно допомагає», – каже Морган.

Прорепетируйте…

Один з кращих способів підготуватися до важливої промови – попрактикуватися перед справжньою аудиторією. За словами Моргана, тренера може замінити друг чи група колег. Після репетиції «вони відгукнуться на ваш виклад змісту і вкажуть, які розділи презентації сприймаються краще, а які потребують удосконалення», – говорить Дуарте. Перед дуже важливими презентаціями спробуйте відвідати місце проведення події, щоб відчути сцену і атмосферу зали. Дуарте також радить попросити когось зняти репетицію на відео. Після цього необхідно разом переглянути запис і відзначити характерні особливості поведінки доповідача, скоригувати жести і міміку. «Мета вправи – переконатися, що «ваше тіло розповідає саме ту історію, яку ви хочете розповісти».

… але не надто багато

Іноді занадто багато репетицій можуть тільки нашкодити. «Ваша аудиторія образиться на лекцію без підготовки, але також можна перестаратися з підготовкою – тоді презентація буде звучати механістично і неприродно», – попереджає Дуарте. «Після достатньої кількості репетицій, коли ви впевнені у матеріалі, відкиньте заготовлений сценарій і говоріть від серця».

Принципи, які варто пам’ятати.

Робіть:

  • Дослідіть аудиторію і, відшліфувавши зміст презентації, керуйтеся бажаннями і потребами слухачів.
  • Проведіть презентацію перед друзями або колегами, залишаючись відкритими для їх пропозицій.
  • Мисліть позитивно, нагадуючи собі про любов і інтерес до теми.

Не слід робити:

  • Базікати, особливо на початку виступу. Розпочніть виступ ефектно, заволодійте увагою аудиторії протягом перших кількох хвилин.
  • Бути надто тривожним; страх перед сценою є природнім, а ваша аудиторія, ймовірно, буде поблажливою.
  • Перевантажувати аудиторію фактами і цифрами; розповідайте історії та анекдоти, які торкатимуться слухачів на емоційному рівні.

Аналіз прикладу з практики № 1: Відшліфуйте свою розповідь, а потім тренуйтеся, тренуйтеся, тренуйтеся.

На початку 2013 року Тед Каркус, генеральний директор компанії ProPhase Labs, що випускає пастилки з цинком Cold-EEZE, в останню хвилину отримав запрошення виступити на великій конференції інвесторів, що мала відбутися лише за тиждень. Тед мав увійти до групи спеціалістів для публічного обговорення разом з керівниками двох інших підприємств, обидва з яких були приблизно вп’ятеро більшими, ніж ProPhase Labs.

«Дізнавшись про це, я роздратувався не на жарт, але потім зрозумів: «Я можу говорити про мою компанію пристрасно, бо вірю в неї», –˗ сказав він. «Але я також знав, що маю заздалегідь прорепетирувати. Впевнений, що від ступеню підготовки прямо залежить якість презентації».

Під час роботи над промовою він керувався принципом «кожен слайд розповідає історію». Він не бажав перевантажувати публіку числами. «Ми – відкрита компанія. Якщо люди хочуть чисел, вони знайдуть їх в Інтернеті. Натомість я розповім про свої цілі та історію створення препарату Cold-EEZE».

Він був упевнений – його розповідь захоплююча: коли в 2009 році Тед взявся за бренд після тривалої битви за права, об’єми продажів скочувалися по спіралі. Він мав не тільки звільнити багато працівників, але також повинен був судитися з представниками роздрібної торгівлі з приводу скорочення місця на полицях для своєї продукції. Після «титанічних зусиль» щодо розвертання ситуації в протилежному напрямку – розробки нової маркетингової стратегії, нової упаковки , розширення продуктової лінійки, продажі почали стрімко зростати.

Тед не готувався до промови самотужки. Приблизно в той самий час він мав знятися у рекламі пастилок Cold-EEZE, отже найняв тренера, щоб той йому допоміг. «Якось я приніс текст виступу на репетицію, і тренер приділив мені багато часу, навчивши запам’ятовувати текст і при цьому триматися природно».

Приблизно за годину до виступу інвестор попросив Теда про зустріч віч-на-віч. «Це дало мені можливість відкласти презентацію», – говорить він. «На тій зустрічі я останній раз проговорив текст промови, перш ніж вийти на сцену. Потім нагадав собі, що розмова з тією людиною не сильно відрізняється від презентації для 200 слухачів».

Виступ Теда мав великий успіх. Перш ніж він залишив сцену, кілька людей підійшло до нього з ідеями щодо розвитку компанії.

Аналіз прикладу з практики №2: Знайдіть свою тему і подумайте, що надихатиме вашу аудиторію.

У 2010 році Мішель Рід, на той час директора з маркетингу компанії-розробника програмного забезпечення для закладів вищої освіти, попросили виступити з промовою на відкритті тижневої зустрічі для клієнтів. Аудиторія мала складати близько 8000 осіб.

«Чесно кажучи, я була шокована», – каже вона. «Я хотіла виступити якнайкраще, аби переконатися, що мій меседж отримає резонанс».

Тема конференції: «Сьогоднішні пріоритети – завтрашні можливості». «Метою здобуття вищої освіти є створення кращого життя для себе і для своєї сім’ї, що в кінцевому рахунку зробить світ кращим», – говорить Мішель. «Це був емоційний, пристрасний меседж, який я хотіла донести».
Пишучи текст промови, Мішель шукала у своєму житті відповідні приклади. «Я розповіла про початок власного студентського досвіду у коледжі, що припав на 1980-ті роки, і становив разючий контраст з досвідом моїх дітей, що навчалися в середині 2000-х років», – згадує вона. «Коли я тільки стала абітурієнтом, я буквально спала на вулицях Філадельфії, а коли називали мій номер, заходила до кімнати і бігала від столу до столу, намагаючись знайти потрібні курси. Мої ж діти записалися на курс в режимі он-лайн, не виходячи зі своїх кімнат у гуртожитку… Я хотіла продемонструвати як далеко ми просунулися, але також хотіла, щоб аудиторія подумала: «Нічого собі! А що далі?».

Доповідь сприйняли дуже добре, завдяки чому Мішель відчула впевненість. Сьогодні вона займає посаду директора з маркетингу в компанії SkillSurvey, що проводить референтні оцінки, допомагаючи роботодавцям приймати більш обґрунтовані рішення стосовно працевлаштування, і регулярно має проводити презентації для чисельних аудиторій. «Я завжди намагаюся зосередитися на своїх слухачах», – говорить Мішель. «Я думаю: Як вони сприймають мої слова? Що їх цікавить? У чому я хочу їх переконати?».

Ребекка Найт
Джерело світлини: Flickr