Ударні хвилі створюють планети

Основні складники планет могли бути створені ультразвуковими ударними хвилями навколо молодих зірок – припускають вчені в новому дослідженні, опублікованому в Astrophysical Journal.

Телескоп NASA Spitzer нещодавно дослідив 5 новоутворених планетарних систем із планетами, що тільки-но починають формуватися. Спостереження виявило крихітні кристали кварцу, які формуються від миттєвого нагрівання матерії з послідуючим миттєвим охолодженням – умови, що могли утворитись під дією величезного тиску, спричиненого ударними хвилями.

Знайдені кристали (кристобаліти і тридиміти) є будівельним матеріалом планет.

На ранніх стадіях зародження планети, пилові та газові хмари у формі дисків кристалізувалися і скупчувалися навколо зірок, збільшуючись за принципом снігової кулі.

Ударні хвилі могли виникнути під час зіткнення кружляючих навколо зірки газових хмар-дисків. І саме ці «колізії» могли спровокувати зародження планет.

«Завдяки телескопу Spitzer ми побували на космічній кухні і побачили, як зароджуються планети. Це дасть нам змогу краще зрозуміти, як сформувалась Земля 4.6 мільярдів років тому», – каже астроном Вільям Форрест з Рочестерського Університету,  який очолив дослідження.

Фактично, спостереження зіркових систем, що знаходяться на відстані 400 світлових років багато в чому перегукуються з даними отриманими раніше в межах Сонячної системи. Метеорити, що потрапили на Землю, містять маленькі гранули, що називаються хондрами, для утворення яких також потрібна допомога ударних хвиль. Можливо їх створили ударні хвилі хмар пилу в ранній Сонячній системі?

Фото: NASA/JPL-Caltech