Чи може Земля зіштовхнутись із Марсом та Венерою?

Існує невеликий шанс, що через 3,34 мільярди років Марс зіткнеться із Землею. Також є ймовірність зіткнення Землі з Венерою або Меркурієм та Венерою. Меркурій взагалі може впасти на Сонце або вилетіти в міжзоряний простір. Такі примхи нашої системи, нові таємниці якої розкрили вчені.

Докладне моделювання еволюції планетарних орбіт в Сонячній системі виконали професор Жак Ласкар (Jacques Laskar) та Мікаель Гастіно (Mickael Gastineau) з Паризької обсерваторії (Observatoire de Paris).

Довгий час астрономи вважали, що орбіти планет в Сонячній системі стабільні та незмінні.
Пізніше стали з’являтися відомості, що на початку зародження Сонячної системи орбіти деяких планет сильно відрізнялися від теперішних.
Вчені давно знають, що орбіти планет постійно зазнають незначних коливань, зокрема, трохи змінюється їх ексцентриситет.

Ласкар вирішив з’ясувати, що може статися з цими коливаннями в майбутньому, коли вони почнуть накопичуватися, і які будуть наслідки дестабілізації орбіт через гравітаційну взаємодію планет одна з одною (а особливо – з Юпітером).

Астрономи виконали більше 2500 моделювань еволюції нашої системи на термін до 5 мільярдів років за допомогою комп’ютера терафлопного класу та виявили, що у багатьох випадках відбуваються катастрофічні зіткнення світів.

Виходить, існує одновідсоткова ймовірність, що через мільярд років (або трохи пізніше) Меркурій дестабілізується настільки, що зіштовхнеться з Венерою. В результаті зіткнення народиться нова планета, трохи більшого розміру за Ранкову зорю, але Землю така катастрофа не торкнеться.

Або, стверджує Жак, “прогулянки” Меркурія спричинять подальше розгойдування орбіт із неприємними наслідками для цілого ряду планет.

За деякими сценаріями відбувалося “розгойдування за ланцюговою реакцією”: спочатку – орбіти Меркурія, через нього – Марса, а через Марса – Венери. Так дестабілізувалася вся внутрішня Сонячна система, в результаті чого орбіти перетинали одна одну та близько 3,3 мільярда років від нашого часу відбувалося зіткнення планет.

Більше 200 подібних випадків вивчали вчені у своїх моделях, в тому числі 48 – за участі Землі, уточнює Space.com.

Французькі дослідники кажуть, що існує крихітний шанс на зіткнення Марса, Венери чи Меркурія із Землею.

У кожному сценарію із зіткненням відбувається знищення обох планет, в тому вигляді, в якому ми їх знаємо. Удар настільки масивних тіл на швидкості 10 кілометрів на секунду говорить сам за себе.

Фахівці називають моделювання Ласкара та його колег найточнішим із усіх раніше проведених. У ньому навіть враховувалися ефекти загальної теорії відносності.

Цікаво також, що в кількох сценаріях відбувався викид за межі Сонячної системи Меркурія або Марса, або зіткнення Меркурія з Сонцем. Але це, звичайно, не настільки вражає, як зіткнення з Землею.