Чоловіки щасливіші за жінок?

В майбутньому я стану щасливішим! В крайньому разі, так стверджують науковці з «Журналу Досліджень Щастя». Вони заявляють, що на початку дорослого життя жінки почуваються щасливішими за чоловіків, але, починаючи десь з 48-ми років, ситуація кардинально змінюється.

Анке Плагнол, соціолог Кембриджського Університету, та Ричард Істерлін, економіст з Університету Південної Каліфорнії, порівняли данні двох опитувань, одне з яких стосувалось життєвих цілей та досягнень, а інше – задоволення та щастя.

Вчені прийшли до висновку, що зміна в відчутті щастя, яка трапляється у людей середнього віку, залежить від реалізації їхніх мрій.

Як з’ясувалось, жінки щасливіші в молодості, саме тоді, коли чоловіки намагаються досягнути поставлених високих фінансових та сімейних цілей, яких вони досягають лише ближче до 40-ка. Досягнувши їх, вони починають почуватись щасливішими, в той час, як жінки, цілей не досягають і стають менш задоволеними.

Автори вважають, що головним фактором в цій ситуації є зміна пропорцій між одруженими чоловіками та жінками: чоловіки рідше за жінок одружуються до 30-ти, в той час, як жінки частіше залишаються одинокими після 40-ка.Дані висновки базуються на припущені, що сімейне життя робить людину щасливішою (як показало попереднє дослідження, 90% опитаних обох статей прагнуть одружитись або зберегти шлюб). З цього виходить, що втрата партнера може стати причиною пригніченого стану.

Окрім цього, сімейні люди зазвичай і заробляють більше. Схоже, що сімейне життя більше підходить чоловікам ніж жінкам, яким окрім виховання дітей, також доводиться будувати кар’єру.

Цікаво, що не дивлячись на вищий рівень фінансових досягнень, чоловіки є менше задоволеними у фінансовому плані ніж жінки.

Вищенаведені висновки збігаються з існуючими даними, підтверджуючи ріст фінансових вимог в нового покоління в порівнянні з біднішими попередніми.

Можливо, мораль цієї байки в тому, щоб ставити менші цілі і тоді не буде причини засмучуватись.