Ген облисіння знайдено. Що далі?

Ніколи не замислювався на тим, скільки чоловіків страждають (ну, можливо, дехто і не сильно страждає) на облисіння. Але сьогодні на очі попалось дослідження, нещодавно проведене вченими Лондонського Королівського коледжу, присвячене цьому питанню. Дослідники з вищезгаданого закладу виокремили два генетичні варіанти, які при поєднанні збільшують ризик облисіння в сім разів.

Примітка: будь-ласка, майте на увазі, що в цій статті йдеться виключно про генетичне чоловіче облисіння, а не інші види, спричиненні зовнішніми чинниками чи хворобою. А також стосується лише чоловіків білої раси, оскільки лише вони приймали участь у дослідженні.

Приблизно третина чоловіків віком від 45-ти років страждають на облисіння. Це стандартний тип втрати волосся, коли спочатку лисіє верх голови і закінчується залишками волосяного покрову у вигляді букви М. Попередні підрахунки показали, що 80% таких випадків мають генетичне походження.

Для дослідження вчені відібрали 2,775 білих чоловіків із ознаками облисіння. В результаті дослідники знайшли 2 генетичних варіанти на 20-й хромосомі, що значно збільшують шанси облисіння в чоловіків.

«Я думаю, що ці ж самі гени відповідають за облисіння в чоловіків інших рас», – каже Річардс, професор генетичної епідеміології, – «але ми не досліджували представників інших рас, тому не можемо стверджувати напевно».

Й хоча вчені вважають своє відкриття науковим проривом, вони застерігають, що ще рано радіти, оскільки це не означає автоматичного вирішення проблеми.

«Ми лише знайшли причину. Для лікування необхідні додаткові дослідження. Але, звичайно, першим кроком до будь-якого лікування має бути ідентифікація причини».