Чому нам подобаються агресивні авто?

Якщо Toyota Yaris здається Вам занадто дружньою на вигляд – то Ви не один, хто так вважає. Люди легко розрізняють автомобілі за «обличчям». Нове дослідження стверджує, що ми вибираємо собі авто з чоловічим, домінантним характером.

Ви чули про феномен, який називається пареідолія? Це коли ви помічаєте обличчя або ж інші людські характеристики в усьому, що вас оточує – від автомобілів до хмар. Зараз науковці вивчають, що ж насправді відбувається в мозку, коли людина «оживляє» предмети. Що, в свою чергу, допоможе автоконструкторам дизайнувати привабливіші моделі для нас – споживачів.

У запуск нової моделі автовиробники інвестують мільярди, тому непривабливий дизайн може дорого їм обійтись.

Однак дизайн авто, ще не оголосили наукою. Дизайнери лише радять, а генеральні директори зважують всі «за» та «проти». Торстенсен та Віндхагер,  антропологи з Віденського університету, вирішили допомогти автоконструкторам. Вони очолили дослідження, під час якого опитали 20 жінок і 20 чоловіків. Їхнім завданням було оцінити 38 авто, 2004 -2006 років випуску.

Учасники дослідження повинні були визначити вік, стать, особистість авто, а також емоції і ставлення, які вони викликають – так само,  як ми скануємо людські обличчя з першого погляду.

Якщо вони бачили обличчя авто, вони повинні були намалювати його риси: очі, рот, ніс.

Наостанок, вони відповідали чи подобається їм автомобіль.

В переважній більшості, люди надають перевагу «сильним» авто. Зазвичай вони є трохи нижчими та ширшими, з вузькими чи «гострими» передніми фарами, а також широкою передньою решіткою.

Учасники дослідження сходились на тому, які з авто вони б назвали сміливими, наляканими чи мирними. Проте, щодо таких характеристик, як огидність, екстравертність та смуток учасники в основному розходились в своїх оцінках.

Дане дослідження викликало чималий інтерес серед автовиробників, багато з яких були готові одразу заплатити за результати роботи. Проте, дослідники готуються до наступного, досконалішого дослідження, що відслідковуватиме рух очей та активність мозку в опитуваних.

Вчені також планують провести дослідження в Ефіопії, де місцеве населення не знайоме з більшістю міжнародних автомобільних брендів і буде максимально неупереджено відповідати на питання.