Вчені змушують мавп бачити звуки. Бідні мавпи…

Нове відкриття в сфері нейрології перевернуло все з ніг на голову – вчені довели, що людська зорова система також обробляє звук, допомагаючи нам краще бачити.

Раніше вважалось, що слухова система записує звук, а зорова фокусується на візуальних об’єктах і вони ніколи не перетинаються. Але дослідження доводить, що в разі необхідності, мозок може використовувати звук, щоб бачити, а світло, щоб чути.

Дослідники навчили мавп локалізувати промінь світла на екрані. Коли світло було яскравим, вони легко знаходили його, коли тьмяне – це забирало в них набагато більше часу. Але коли паралельно з тьмяним світлом звучав короткий звуковий сигнал, мавпи знаходили світло з такою швидкістю, що це виходило за межі пояснень існуючих теорій.

Спостереження за 49 нейронами, що відповідають за перші фази обробки візуальних даних і які активуються під час програвання звуку вказують на прямий зв’язок між частинами мозку, що відповідають за сприйняття звуку та світла.

Дане дослідження є першим свідченням можливості спеціалізованих нейронів обробляти альтернативні відчуття.

Результати дослідження можуть пролити світло на природу надзвичайно швидкої реакції більшості тварин, включаючи людей, на одночасні сенсорні подразники – наприклад шурхотіння тигра, який готується до стрибка чи сигнал автобуса.

Особливо в периферійних частинах візуального поля, де зір є особливо слабким, на допомогу приходять наші вуха, стимулюючи цим візуальну систему.

Описане відкриття навряд чи пов’язане з рідкісними випадками синестезії – дивної можливості деяких людей відчувати на дотик, чути та смакувати кольори. У випадках синестезії, більш складніші відчуття та під час пізніших стадій мозкової обробки переплітаються таким чином, що лише згадування кольору, букви чи форми можуть автоматично провокувати відчуття певної музичної ноти.

Що найбільше захоплює вчених в даному дослідженні – так це наш потенціал до кіркової пластичності різних сенсорних зон.

На приклад, сліпі, за визначенням, не використовують зорову систему для бачення. Але вони можуть використовувати її, щоб чути, стверджують дослідники. Це може пояснити чому сліпі люди дуже часто розвивають надзвичайні слухові можливості, а глухі – мають неперевершений зір.

Зорова система також напряму активується дотиком – можливо, щоб допомогти нам прихлопнути набридливого комара до того, як він нас вкусить.