Сідниці – наше друге обличчя?

З кожним днем вчені, здається, знаходять все більше подібностей між нами та іншими приматами. Цього разу дослідники з Університету Еморі, розташованого в Атланті, США, провели цікавий експеримент з шістьма дорослими шимпанзе, який показав здатність цього виду впізнавати своїх одноплемінників за виглядом їхнього заду.

Приматологи Франс де Вааль та Дженіффер Покорні показали фотографію сідниць із геніталіями одного шимпанзе трьом самцям та самкам, а потім фотографії облич двох шимпанзе тієї ж статті. В результаті, обидві групи коректно поєднали «сідниці під питанням» з обличчям їх власника.

Але вдавалось їм це зробити лише з сідницями знайомих їм шимпанзе. На думку вчених, це означає, що мавпи не просто здогадуються про власника заду за певними подібностями між сідницями та обличчям. Вони стверджують, що шимпанзе мають унікальну людську здібність до, так званої, «повно-тілесної» інтеграції.

Попередні експерименти вже доводили, що шимпанзе можуть ідентифікувати стать іншого шимпанзе лише за фотографією його обличчя. До чого, виявляється, здатні лише шимпанзе та деякі види макак (а також люди звичайно).

Цікаво, які результати показали б люди в такому експерименті? З одного боку, ми розумніші за шимпанзе, в крайньому разі більшість із нас, а з іншого – ми вже тисячі років відвикаємо від щоденного споглядання голих сідниць своїх одноплемінників. Тому є велика ймовірність того, що багато з нас провалили б такий тест, і без того сильно відволікаючий від мети експерименту.