Синестезія – доступно всім, але тільки під гіпнозом

Синестезія природно трапляється в однієї людини на тисячу. Нею насолоджувались такі відомі люди, як фізик Ричард Фейнман та письменник Володимир Набоков, останній з  яких стверджував, наприклад, що «q більш коричнева ніж k, тоді як s менш синя ніж c».

Подібні випадки раніше сприймалися як прояви екстравагантної фантазії. Проте сьогодні – це одне з вікон у світ невідомого нашого сприйняття. І, не зважаючи на високий інтерес до теми, механізм роботи синестезії досі залишається незрозумілим.

Наразі, дослідники  мають два пояснення. В обох йдеться про те, що ми всі народжуємося з такими здібностями, але втрачаємо їх з віком – перше пояснення, і що ці здібності з віком лише атрофуються, але можуть бути відновленими за певних умов – друге пояснення.

Останні данні, опубліковані в Psychological Science, підтримують другу гіпотезу. Й, хоча, невирішеним ще залишається питання ідентичності гіпнотичної синестезії до природної, вчені загалом визнають, що здатність до неї мають набагато більше дорослих людей, ніж вважалось раніше.

«Той факт, що синестезія активується так швидко означає, що в мозку не утворюються нові нейрони або нові зв’язки між ними», – каже Лоуренс Маркс, дослідник синестезії з Єльського університету. «Очевидно, ці зв’язки завжди існують».

Дослідники з Англії та Іспанії ввели в стан гіпнотичного сну три жінки та одного чоловіка, з установкою на сприйняття чисел в кольорах: 1 – як червоний колір, 2- як жовтий, 3- як зелений і так далі.

Під гіпнозом, піддослідні не бачили числа надруковані чорним на кольоровому фоні, що відповідав гіпнотичній установці. (напр. не бачили чорну цифру 1 на червоному кольорі). Числа просто зливались в один колір – 100% ознака синестезії. Вийшовши зі стану гіпнозу, вони одразу побачили числа.

Яким чином так швидко могла виникнути синестезія залишається незрозумілим. Вчені не думають, що це можливо пояснити виникненням нових нейронних зв’язків. «Такі зв’язки не могли утворитись, почати та закінчити функціонувати так швидко», – пишуть вони.

Вчені вважають, що гіпноз міг дезактивувати неврологічні бар’єри між сенсорними зонами мозку. Але, на їхню думку, ще рано робити якісь висновки, оскільки існує велика кількість видів синестезії, від візуалізації емоцій до смакування звуків, і кожен з них може мати різні неврологічні та психологічні походження.