Що-що Ви кажете? Я не рознюхала

Коли чоловік збуджений, його піт пахне по-іншому і жінки дуже добре відчувають різницю, проте лише на підсвідомому рівні – йдеться в новому дослідженні.

Сексуальна діяльність тварин керована запахами. Проте, про подібний феномен серед людей – відомо дуже мало.

Три типи потових залоз реагують на емоції та сексуальне збудження. Однак, досі немає переконливих доказів того, що запахи відіграють вирішальну роль у наших з вами сексуальних стосунках.

«Вибираючи партнера, люди зважають на запахи тіла», – каже Деніз Чен, керуюча даним дослідженням. «Але, як саме запахи керують нашою сексуальністю?»

Звіт, опублікований в січні в «The Journal of Neuroscience», припускає, що жінки відрізняють «сексуальний піт» від звичайного, використовуючи різні ділянки мозку для кожного з обох випадків.

В даному експерименті взяли участь 20 чоловіків та 19 жінок гетеро-сексуальної орієнтації. Чоловікам були запропоновані подушечки, які вони мали тримати під пахвами, переглядаючи 20-хвилинну еротику і такої ж тривалості фільм нейтрального змісту. Пізніше, жінкам дали понюхати подушечки трьох найбільш збуджених волонтерів.

Окрім цього, жінкам надали дві додаткові подушечки: одну – змочену андростадіеноном, природним гормоном, що виділяється з потом, і вважається сексуальним феромоном, і другу – з нейтральним наповнювачем. Жінки мали відібрати найприємніші та найінтенсивніші примірники, в той час, як дослідники сканували мозок за допомогою магнітно-резонансної томографії.

Адам К. Андерсон, професор Торонтського університету, високо оцінив методологію експерименту.

«Стимулянти, що були запропоновані – звичайний піт сексуально-збуджених чоловіків. Жодних штучних концентратів» – зауважує професор, який займається дослідженням людського нюху.

«Зазвичай, науковці дистилюють активні компоненти поту і потім працюють з ними. Цього разу вони порівняли природній піт із сексуальним феромоном і отримали набагато кращу реакцію мозку».

Під час опитування, лише дві жінки відповіли, що відчули запах поту. Решта 17 жінок заявили, що не відчули запаху поту взагалі і також ніхто не зміг відрізнити сексуально «зарядженні» подушечки від нейтральних. Проте, їх мозкова діяльність свідчила про зовсім інше.

Дві області мозку, права орбіто фронтальна кора та права веретеноподібна кора, набагато сильніше відреагували на сексуальний запах чоловічого поту, ніж на будь-який інший запах.

Доктор Чен наголосила, що гіпоталамус – єдина загальновизнана область мозку, що керує нашою сексуальною мотивацією та поведінкою, ніяк не відреагувала на запахи. Проте, науковці переконались у існуванні певного зв’язку між мозком та соціально-емоційною інформацією, що несе в собі запах «сексуального» поту. Вони  стверджують, що запахи – один із способів людського спілкування.

«Чоловікам, які хочуть покращити своє сексуальне життя – варто двічі подумати, перш ніж відмовлятися від душу. Наше дослідження не стверджує, що людський піт є афродизіаком», – пише доктор Чен.

Що ж тоді означає запах чоловіка для жінки?

Професор Андерсон вважає, що доктору Чен, на жаль, не вдалось знайти ключа до розгадки жіночого бажання. «Вони не побачили активізації типових мозкових центрів винагороди, що зазвичай асоціюються з задоволенням».

Тому, дорогі чоловіки, не варто відкладати в бік свої дезодоранти. Все-одно, як стверджує одна моя знайома, найкращий афродизіак для жінки – це гроші.