Фокуси розкривають приховані принципи роботи мозку

На перший погляд, магія здається простою, але когнітивні моделі, які вона використовує сучасні вчені лише починають розуміти.

Сьогодні психологи намагаються досліджувати принципи роботи магії, щоб краще розуміти роботу людського мозку – і, по можливості, імунізувати нас від впливу реклами.

Роналд Ренсінк, психолог з Університету Британської Колумбії, каже: «Більшу частину минулого століття фокуси ігнорувались вченими, хоча ілюзія, яку вони створювали діяла на всіх і завжди».

В роботі «Тренди в когнітивних науках», опубліковану на днях Ренсінком та Густавом Куном, стверджується, що колективний досвід магів, акумульований протягом тисяч років, має багато цікавих підказок для дослідників людської психології.

Наука магії, пишуть вони, може піднести як когнітивну науку, так і магію до нових висот. І це ще не все. Такі дослідження допоможуть людям захищатись від фокусів рекламних.

«Сила фокусника базується на тому, що глядач не здогадується про маніпуляцію його вибором», – пишуть вони.

То ж як фокусникам вдається перевертати закони природи з ніг на голову під час своїх виступів?

Кун та Ренсінк приводять наступний список:

Фізичний обман. Коли фокусник дивиться в якусь точку, або робить якийсь рух, наша увага автоматично привертається до цього напрямку чи руху. І хоча нам здається, що ми помічаємо все, що знаходиться в полі нашого зору, насправді ми бачимо лише те на чому фокусуємось.

Психологічний обман. Точнісінько так саме, як можна маніпулювати очима, можна маніпулювати і розумом. «Звичайний» рух фокусника відволікає нашу увагу від чогось важливого. Напруга та очікування повністю концентрує нас на механізмові фокуса. «Випадкове» хибне пояснення фокусника виключає нашу здатність помітити справжнє.

Оптична ілюзія. Це найочевидніший із трюків фокусника: зміна перспектив викривляє справжні розміри об’єктів, а за допомогою дзеркал можна зробити безмежну кількість фокусів.

Когнітивна ілюзія. Оскільки існує затримка між сприйняттям та обробкою інформації в мозку, ми бачимо реальність такою, яка є лише сфабрикованим передбаченням найближчого майбутнього. Використовуючи цю затримку, фокусник може змусити побачити те, чого немає або не побачити те, що є.

Фізична сила та сила розуму. Ви випадково вибираєте карту, за власним бажанням. Але наскільки вільним є цей вибір? Чи карти дійсно перетасовані? Можливо якусь карту Вам показали на мить довше – не настільки довше, щоб Ви це помітили, але достатньо, щоб ви її потім інтуїтивно вибрали?

І всі ці трюки це лише початок, переконанні Кун та Ренсінк. Вони закликають вчених пояснити «всі відомі ефекти фокусників з точки зору відомих психічних механізмів». Якщо якийсь трюк не зможуть пояснити, тоді вчені зрозуміють, що наштовхнулись на щось новеньке.

«Багато технік, що використовуються в рекламі та політичній пропаганді нагадують методи фокусників», – пишуть Кун та Ренсінк. «Оскільки завжди існуватимуть мотиви для маніпуляції нашим вибором, розуміння цих технік допоможе нам робити вільний вибір».