9 причин звільнитись з роботи якомога швидше

Звільнитись з роботи задля отримання посади з кращою оплатою? Однозначно. Покинути роботу задля чудової можливості? Тим більше.

Але існує набагато більше причин звільнитись (звичайно, після того, як знайдете щось взамін). Всі вони підпадають під одну головну категорію:

Життя надто коротке.

Життя закоротке для того, аби щодня вертатись додому з відчуттям нереалізованості, аби працювати на жахливого шефа, аби відчувати ніби тебе мають за даність, не сприймають серйозно або вигідно використовують.

Життя занадто коротке, аби не бути таким щасливим, яким ви могли б.

Припустимо, дзвонить вам доросла дочка й каже: «Ненавиджу свою роботу. Мені нудно, я в депресії та відчуваю, ніби нікуди не рухаюсь.» Хіба б ви не запропонували їй пошукати іншу роботу?

Хіба вам не варто послідувати тій самій пораді?

Ось причини припинити жалюгідне існування та почати пошук чогось кращого:

1. Ваша робота не береться до уваги… або навіть не є бажаною.

У всіх є ідеї та всім подобається, коли такі ідеї сприймаються серйозно й втілюються. Відчуття того, що людина зробила особливий внесок, приносить надзвичайне задоволення.

Але якщо шеф чи компанія запорюють ваші ідеї чи сміються з них, це не тільки ображає, а й відбиває бажання. Тому досить часто людям стає все одно.

Життя занадто коротке для байдужості.

2. Вас публічно критикують.

Всі люди потребують конструктивної реакції на свої дії. Всім час від часу потрібне підштовхування. Всім потрібно казати, коли вони здатні зробити щось краще, та як зробити краще.

Але ці речі потрібно казати в приватній розмові.

Життя є занадто коротким, аби ходити навколо й чекати, коли наступного разу критикуватимуть чи навіть принижуватимуть перед іншими.

3. Ви ніколи не чуєте слова подяки.

Також всім потрібна похвала. Люди повинні знати, коли вони роблять щось хороше (бо всі, навіть погані працівники, колись можуть добре зробити справу).

Життя занадто коротке, щоб лишатись без визнання за зроблений внесок.

4. Ваш шеф орієнтований нагору, а не вниз.

Це відомий тип людей: такому шефу як лідеру слід зосереджувати час та увагу на звітування безпосередньо власному керівництву, натомість вони витрачають весь свій час на «слідування» за своїм керівником. Виглядає так, ніби єдиною вашою роботою є робити внесок у більшу славу та підвищення свого шефа.

Чудовий шеф добре знає, що матиме успіх тоді, коли його команда та кожний її член досягає успіху.

Життя є занадто коротким, аби витрачати його на розвиток кар’єри свого шефа за рахунок власної.

5. Ви відчуваєте безцільність праці.

Всім подобається бути частиною чогось великого. Всім подобається впливати не просто на результати, а й на життя інших людей.

Життя занадто коротке, аби щодня вертатись додому з відчуттям, ніби ви працювали…, але не здійснили нічого значущого.

6. Ви відчуваєте себе просто числом.

Всі є взаємозамінними. В кінцевому рахунку всі працюють на зарплату. Але також всі бажають працювати на дещо більше, ніж зарплата. Їм хочеться працювати з тими, кого вони поважають, ким захоплюються… і отримувати повагу та захоплення взамін.

Якщо ваш шеф випадково не зупиняється, аби швиденько поговорити з вами про сім’ю – тобто для неформальної розмови, щоб дізнатись, чи потрібна вам допомога, або просто сказати добре слово… тоді ви є просто гвинтиком у великій машині.

Життя є закоротким, аби бути гвинтиком у великій машині.

7. У вас не виникає ані найменшого інтересу йти на роботу.

Кожна робота має свої недоліки. (Я готовий побитись об заклад, що навіть Річардові Бренсону певні речі теж не до вподоби.) Але кожна робота також повинна мати деякі цікаві, захопливі моменти чи стимули, або певні аспекти, які ви починаєте чекати з нетерпінням.

Життя закоротке, аби витрачати його лише на нетерпляче очікування завершення часу.

8. Ви не бачите майбутнього.

Кожна робота повинна до чогось вести: в кращому випадку – до підвищення, але якщо не до можливості взяти на себе додаткову відповідальність, то хоча б до опанування чогось нового, подолання нових труднощів… відчувати завтрашній день – це можливість бути іншим (з хорошої сторони), ніж сьогодні.

Пристойний шеф працює над покращенням майбутнього компанії. Хороший шеф також забезпечує покращення майбутнього своїх працівників, навіть якщо – особливо якщо – деякі з цих працівників, очевидно, перейдуть до відповідальніших та масштабніших задач.

Життя закоротке, аби жити без надії.

9. Ви думаєте, що можете робити будь-що інше.

Це найкраща причина кинути роботу. Знаю, що ви думаєте: «Я занадто багато заробляю на цій роботі, ніколи нічого подібного не знайду.» Або: «Не бачу себе поза цією роботою.» Або: «Я забагато часу віддав цій компанії (кар’єрі чи галузі).»

Все це є правдою, якщо дозволяти йому бути правдою.

Ви здатні робити щось інше. Можна займатися чималою кількістю «інших» справ.

Просто потрібно повірити у те, що власні творчість, наполегливість та зусилля приведуть вас до нових, щасливіших справ, що приноситимуть вам задоволення.

Життя є закоротким, аби лишатись на одному місці, замість займатись всім можливим для покращення власної долі.

Джеф Хейден
Джерело світлини: Flickr