Ласкаво просимо до чорної діри

Якщо Ви коли-небудь вирішите «пірнути» в чорну діру, знайте, що Вас моментально пошматує на субатомні частинки, ПРОТЕ перед Вами відкриється найдивовижніше видовище, якого ще ніхто не бачив.

Насправді, ми не знаємо, як виглядає чорна діра зсередини, але професор Ендрю Гамільтон із Колорадського університету спробував симулювати таку подорож, використовуючи рівняння загальної теорії відносності.

«Чорні діри – одні з найпростіших утворень всесвіту. Більшість людей вважає їх надто складними для розуміння, але насправді вони простіші за будовою ніж  зорі, та набагато простіші за людей.»

Нагадаю, що чорна діра утворюється тоді, коли масивна зоря вичерпує своє ядерне паливо і колапсує до такої щільності, що навіть світло не може уникнути її гравітаційного тяжіння. Інший опис діри – місце, де простір падає швидше за світло.

Професор Гамільтон, особисто, любить думати про чорні діри, як про водоспади, в яких замість води – простір.

І так, пірнаємо

Аби Вас засмоктало до чорної діри, спочатку необхідно досягнути її «горизонту подій» – радіуса навколо діри, за яким немає вороття. Все, що потрапляє за його межі стає безповоротно поглинутим. І чим більш масивною є діра, тим більший радіус має її горизонт подій. Найпоширеніший тип чорних дір, в десять разів важчі за Сонце, має радіус горизонту подій близько 60-ти кілометрів. Проте, в центрі кожної галактики існують надмасивні чорні діри, що важать як мільйони Сонць і мають радіус горизонту подій у мільйони кілометрів.

Наближуючись до горизонту подій, зовнішній спостерігач, який би слідкував за Вами через телескоп, побачив б Вас завмерлим на місці, поступово розчиняючись у темряві – через, те що світлу потрібно набагато більше часу, щоб відбившись від Вас, відірватись та долетіти до телескопу.

Багато людей вважають, що падаючи всередину чорної діри, ми нічого не побачимо окрім суцільної темряви. Проте, це зовсім не так. Зовнішній світ буде цілком видимим, але дуже зміненим.

«Падаючи до центру зі швидкістю більшою за швидкість світла, дія гравітації на рівні Ваших ніг буде сильнішою, ніж на рівні голови (за умови, що Ви падатимете ногами вперед). Цей ефект зумовлено припливними силами, які розтягуватимуть Вас уздовж та сплющуватимуть із боків», – пише Гамільтон. Тому, якщо Вам дуже сильно хочеться стати вищим та стрункішим – це дуже ефективний спосіб )).

ЛСД відпочиває

Та ж сама сила, що розривала б Вас на шматки, також сконцентрує вигляд всесвіту у формі тонкої стрічки навколо Вашого поясу. Це зробить вигляд над Вами та під Вами темнішим, завдяки ефекту червоного зсуву, а стрічка навколо Вашого поясу стане навпаки дуже яскравою завдяки ефекту синього зсуву.

«Все, що Ви побачите – це сплющений всесвіт, темний з боків та яскравий посередині. В точці сингулярності викривлення часопростору стає безкінечним, припливні сили також стають безкінечними, все розривається і простір разом з часом перестають існувати.»

Якою б страшною Вам не здалась така подорож, не бійтесь, що це може трапитись коли-небудь з Вами. Найближча до Землі, відома астрономам, чорна діра розташована на відстані 3-х тисяч світлових років. А це дуже, дуже, дуже далеко. Землю навіть не засмоктало б тоді, коли б на місці Сонця з’явилась чорна діра такої ж маси. А Сонце, як відомо, знаходиться на відстані всього лише 8 світлових хвилин від Землі.

«Всі планети продовжували б обертатись без жодних змін, лише б не стало світла та тепла» – каже Гамільтон.

«Чорні діри стають небезпечними лише на короткій відстані.»