Осиротіле царство тварин

Царство тварин знайшло кузена, але втратило батька.

Конфігуруючи дерево життя, вчені з’ясували, що загальним пращуром тварин була не губка або гребневик, а, поки що, не відомий представник амебоподібних істот, що називаються placozoa.

«Питання про першого пращура всіх тварин не дає спокою біологам ось уже дві сотні років», – каже Роб ДеСалле, еволюційний біолог з Американського Музею Історії Природи. «Наше дослідження перевернуло все з ніг на голову».

Відтоді як Карл Лінней створив таксономічний порядок живих форм у 1735-му році, вчені пропонували безліч кандидатів на роль першої «пратварини»: від гіпотетичної ембріоноподібної гастреї Ернста Хекеля до медузоподібної планули. Проте, останнім часом, зоологи надають перевагу губкам та гребневикам як представникам точки розходження між Білатеріями – істотами з білатеральною (дзеркальною) симетрією тіла, до яких належать люди та більшість представників царства тварин – та Книдаріями, до яких належать медузи, корали та поліпи.

Такий розподіл базувався на відносно грубому анатомічному порівнянні та аналізі декількох генів. Молекулярний аналіз та потужності супер-комп’ютерів дали змогу біологам краще зрозуміти загадки життя.

Гребневики та губки, виявляється, не передували Білатеріям, а належать до Книдарій, які походять від ранніх placozoa. «На перший погляд, вони ідеально підходять на роль найпримітивніших тварин: мають лише три шари та чотири типи клітин, примітивну рухливість та живуть в теплих океанах», – каже ДеСалле. «Але результати стверджують інше. Placozoa виявилась лише пра-кузеном складних життєвих форм, а ми досі не знаємо прабатька».

Команда ДеСалле проаналізувала 9,400 біологічних характеристик – від мітохондріальних та ядерних послідовностей ДНК до молекулярної структури РНК більш ніж 70-ти видів, охопивши кожен головний клас тварин на Землі.

В результаті вийшло нове дерево, з вакантним місцем прабатька на початку гілки. Наразі ДеСалле вважає, що спільним пращуром тварин може бути надтип deuterostomia, група типів, до якої належать морські огірки.

Фото: Trichoplax, єдина відома placozoa / Wolfgan Jakob

Читайте дуже цікаве продовження даної теми на Станіславському Натуралісті .