5 найекстримальніших екзопланет

Зазвичай, коли ми шукаємо планети поза межами Сонячної системи, ми шукаємо потенційних кандидатів на наявність життя. На жаль, поки що без особливого успіху. Проте, в процесі, ми знайомимось із багатьма іншими, теж по-своєму цікавими планетами: гігантськими, крижаними, розпеченими, важкими, небезпечно близько розташованими до своїх зірок.

Першу екзопланету відкрили в 1988 році. Проте офіційне підтвердження цього відкриття відбулось лише в 2003-му. Від того часу, ми ідентифікували 330 планет за межами нашої системи, використовуючи непрямі методи пошуку: фіксування гравітаційного впливу планети на орбіту своєї зірки, слабке затемнення зіркового світла, спричинене проходженням планети на її фоні, а також за допомогою ефекту гравітаційної лінзи.

Пропоную вашій увазі перелік із п’яти найекстримальніших відомих науці екзопланет:

5. CoKu Tau/4

Розташована на відстані 420 світлових років від Землі, вона являється однією з наймолодших відомих планет. Її зірка, як і вона сама, виникла близько мільйона років тому. Порівняно з Землею, CoKu Tau/4 – просто немовля. Вивчення подібних планет допомагає нам краще зрозуміти процеси, що лежать в основі виникнення планет. (Ілюстрація: NASA/JPL-Caltech)


4. PSR B1620-26 b

Цей дивний світ, найстаріший із відомих, утворився 13 мільярдів років тому (майже в тричі старіший за Землю). Проте, вік цієї планети – не найдивніша її характеристика. Розташована в кластері М4, орбіта цього газового гіганта проходить навколо одразу двох зірок, одна з яких – білий карлик, а інша – пульсар. (Ілюстрація: NASA)


3. SWEEPS-10

Ця реактивна планета – рекордсмен зі швидкості облітання навколо своєї зірки. Повне коло займає не більше 10 годин. Такі показники можливі виключно завдяки дуже близькому сусідству з зіркою (1.2 мільйони кілометрів). На такій відстані, планета використовує всю свою масу (приблизно в 1.6 разів більшу за масу Юпітера), аби не бути розірваною гравітацією зірки. (Ілюстрація: NASA, ESA, A. Schaller)


2. OGLE-2005-BLG-390Lb

На відміну від більшості екзопланет, розпечених газових куль, OGLE-2005-BLG-390Lb – суцільний камінь. Вона в 5.5 разів важча за Землю, найхолодніша з-поміж решти, проте, з усіх відомих – найбільш схожа на Землю. Шкода лише, що з температурою -220 градусів за Цельсієм, вона навряд чи може бути живою. (Ілюстрація: NASA, ESA)

1. HD 149026b

Цей киплячий світ – найгарячіший із досі знайдених. Температура поверхні планети досягає 2000 градусів за Цельсієм, що в тричі гарячіше за найгарячішу планету нашої системи – Венеру. Вчені припускають, що планета повністю абсорбує тепло, отримане від своєї зірки, і майже зовсім не відбиває світла. Хоча планета менша за Сатурн, її ядро від 70 до 90 разів важче за Землю. (Ілюстрація: NASA/JPL-Caltech)