Нам підсунули свиню?

Розповсюдження свинячого грипу, що стало головної новиною усіх ЗМІ останніх днів, спричинено новою вірусною формою H1N1, яку вперше виявили в березні 2009-го.

Місцем першої появи ознак захворювання стала Мексика.

Невдовзі після спалаху захворювання в Мексиці, на початку квітня, вірус також виявили в США, Канаді, Іспанії, Великобританії, Новій Зеландії та Німеччині з поміж інших.

Світова Організація Здоров’я оголосила про 2500 випадки зараження свинячим грипом, підвищивши рівень тривоги до 4-го. Даний рівень призначається у випадках, коли «існує підтверджена передача вірусу від людини до людини». 5-ий та 6-ий рівні означають «широко розповсюджену людську інфекцію».

Спочатку вчені вважали, що новий штам вірусу свинячого грипу був генетичним поєднанням вірусів людського, свинячого та пташиного грипів. Проте, пізніше з’ясувалось, що насправді це комбінація двох штамів суто свинячого грипу.

Всесвітня Організація Здоров’я виразила серйозне занепокоєння стосовно ситуації. Свинячий грип має всі шанси стати пандемією, оскільки штам є новим, передається між людьми та показує високий рівень смертності в Мексиці. Уряди більшості країн світу висловили своє занепокоєння та пильно стежать за ситуацією.