Колись на Землі був Рай

2,5 млрд. років тому поверхня землі була відносно рівною, теплою, з невеличкими ділянками суші та неглибоким шаром води.

У наші дні близько 28% поверхні планети розташовано вище рівня моря. Як змінювався цей показник і коли виник перший сухий клаптик землі, нікому не відомо. Але група вчених з Сіднейського Університету стверджують, що їх припущення найправильніше.

Нові розрахунки вищезгаданих ентузіастів доводять, що перша ділянка суходолу Землі складала близько 2-3% її площі, та виникла 2,5 млрд. років тому. До того часу уся наша планета була вкрита відносно рівномірним шаром води, що виник після того, як Земля охолола.

Фізично-кліматичне моделювання дозволило вченим висунути гіпотезу, що у ті часи температура земної мантії була вища за нинішню майже на 200 градусів за Цельсієм. Така відмінність була зумовлена великою кількістю радіоактивних матеріалів, що знаходилися під поверхнею глобального океану і набагато активніше розпадалися, піднімаючи температуру. Гаряча мантія зігрівала і піднімала верхні шари тогочасного ґрунту, створюючи ділянки суші.

За словами вчених, їх версія підтверджується тим, що сьогодні сухі ділянки мають значно товстіші континентальні карстові шари, розподілені зовсім нерівномірно. Коли ж радіоактивні матеріали заглиблювались у породу, верхні шари застигали, створюючи те, що ми називаємо «долинами», «рівнинами», «височинами» та ін.

Спеціально для Двокрапки: unexpositive