Загублені в космосі

Люди літають в космос протягом останніх 50-ти років, залишаючи після себе багато різноманітного сміття. І хай то будуть дрібнички такі, як болти, або ж цілі космічні станції – людина вперто продовжує облаштовувати космічний простір.

Більшість із таких дрібничок невинно згорає в атмосфері, падаючи на Землю під дією сили тяжіння, а от солідніші екземпляри – становлять реальну можливість зіткнення з астронавтами та космічними станціями. Ось деякі з них:

1. Шпатель

Працюючи біля станції у відкритому космосі, астронавт Піерс Селлерс випадково загубив свій шпатель. Це трапилось в 2006-му році під час місії на Міжнародну Космічну Станцію, куди Селлерс прилетів, щоб протестувати нову технологію захисних матеріалів після катастрофи Колумбії в 2003-му. «Це був мій улюблений шпатель, – згадує астронавт, – тільки не кажіть про це моїм іншим шпателям.»

2. Сумка з інструментами

Астронавт Хайді Стефанишин-Пайпер загубила сумку з інструментом у листопаді 2008 року, намагаючись полагодити сонячну панель на космічній станції. Пізніше астрономи-аматори не раз бачили 15-ти кілограмову сумку вартістю 100, 000 доларів на навколоземній орбіті.

3. Рукавичка

А розпочав традицію губити речі в космосі – перший американський астронавт, що вийшов у відкритий космос Ед Вайт, який ще у 1965 році загубив свою рукавичку під час польоту на Gemini 4. Рукавичка блукала по орбіті цілий місяць, поки не згоріла в атмосфері.

4. Цистерна з аміаком

В цьому випадку – ніякої випадковості. В липні 2007 року, NASA наказала астронавтам позбутися цистерни з аміаком вагою 700 кілограмів. Вона була частиною охолоджувальної системи космічної станції. Однак коли станцію обновили, вона стала зайвою і заважкою, щоб повернути її на землю. Недовго думаючи, цистерну жбурнули в космічні простори. Рік по тому, вона згоріла в атмосфері над Тихим океаном.

5. Прах Родденберрі

Частину праху славнозвісного автора Зоряного Шляху – Джина Родденберрі – було доставлено в космос шатлом Колумбія в 1992 році. Капсула, розміром із тюбик губної помади, розчинилась в атмосфері, облетівши земну орбіту. Решту його праху, а також його дружини Мажель, яка померла в грудні 2008-го, планують запустити в космос в 2010-му році разом із оцифрованими листами фанів.

6. Сеча

Роками, астронавти, буквально, справляли потреби на наші з вами голови. Потрапляючи у холодний вакуум космосу – сеча перетворюється на крихітні кристали. Очевидці стверджують, що це найдивовижніше видовище на орбіті. Що ж повіримо їм на слово. Проте, віднедавна, «красу» перемогла практичність – і тепер на станціях урину переробляють на питну воду. Золотого дощу більше не буде.

7. Плоскогубці

В листопаді 2007 року, астронавт Скот Паразинські випадково загубив комплект плоскогубців. Хто знайде – поверніть за винагороду.

8. Камера

Астронавт Суні Вільямс намагалась полагодити сонячну панель на станції в червні 2007-го, як раптом поламалась кнопка, що тримала камеру. Як це сталось – можете побачити тут.