Пластик – прихований ворог?

І чому ми дізнаємось про це лише тепер? Десятиліттями ми користуємось пластиковими виробами, але жодного разу я не чув, що це не зовсім корисно. Точнішне, зовсім не корисно. Сьогодні, практично, все – починаючи від одягу, їжі та закінчуючи геджетами зроблено або запаковано в пластик. А буквально на днях в авторитетному виданні Environmental Research опублікували аж шість нових досліджень, в яких йдеться про те, що пластик дуже негативно впливає на людську ендокринну систему, тобто  порушує роботу гормонів.

Головними сполуками-винуватцями є фталати, які пошкоджують тестостерон, Бісфенол-А, який копіює естореген та полібромінатний дифенил  етер , що реагує з тироїдним гормоном.

Всі шість статей охоплюють широке коло досліджень, починаючи від концентрації пластику в океанах та закінчуючи подібністю його впливу на людей та пацюків. Дві статті наводять свідчення впливу фталату на розвиток чоловічих геніталій, а саме скорочує відстань між геніталіями та анусом, тоді як в інших йдеться про вплив цієї ж сполуки на мозок.

Поки що зібрано небагато доказів впливу пластику на дорослих людей, проте існує багато підтверджень негативної дії на плід, новонароджених та дітей. В Канаді вже заборонили використання Бісфенолу-А в пляшках для дітей. В Сполучених Штатах нещодавно заборонили PVC для надання пластику еластичності, а полібромінатний дифенил  етер повністю перестали використовувати в штаті Каліфорнія.