Новий день народження СНІДу

Люди почали хворіти на СНІД набагато раніше, ніж ми звикли думати. Ну не так щоб на дуже багато, але на декілька десятиліть. Результати генетичного дослідження змістили дату виникнення вірусу до 1908 року. Нагадаю, що раніше такою датою вважався 1930 рік. А роком офіційного визнання хвороби став 1981, коли керівництво міністерства охорони здоров’я США вперше забило на сполох.

Результати дослідження опублікували в останньому номері журналі Nature. Вчені зазначають, що нова дата виникнення вірусу припадає на період інтенсивного розростання африканських міст, що свідчить про вплив урбанізації на першу хвилю поширення інфекції.

Вчені вважають, що вперше люди інфікувались ВІЛ в Африці від шимпанзе під час їхньої різні (не знаю, як у вас, але прочитавши це, в моїй уяві постали якісь кровожерливі сцени). Таким чином могло заразитись  чимало людей, але вони в свою чергу не могли інфікувати багатьох інших.

Зі швидким ростом населення в містах, багато людей опинились у тісному контакті, на додачу почала розвиватись проституція. Словом, міста стали ідеальним середовищем для ВІЛ.

Швидше за все, інфікована ВІЛ особа з сільської місцевості прийшла в місто, що зараз називається Кіншасою і почала епідемію, що триває по сьогоднішній день.

Цікаво, що найдавніші зразки СНІДу були виявлені саме в Кіншасі.

Пролити світло на час виникнення СНІДу вченим допомогла швидка мутація генів ВІЛ. З часом дві дочірні ДНК вірусу стають все менше подібними до батьківської. Це дозволяє вченим прокрутити генетичний годинник назад і підрахувати скільки мутацій відбулось і скільки на це потрібно часу.

1908 рік – це, звичайно, не точна дата, але найбільш ймовірна. Період з 1884-го по 1924-й – ширший, але доведений день народження ВІЛ.