Медуза-вбивця – найотрутніша істота на планеті? (частина 2-а)

Продовження: читайте першу частину тут

Хто ж найотрутніший?

Взагалі, встановити абсолютного чемпіона серед найотрутніших тварин досить складна справа. Проблема полягає в невизначеності щодо шкали сили дії отрути.

Стандартним методом визначення токсичності речовини є LD50 – доза, що вбиває половину тварин, на яких вона тестується. LD50 являє собою кількість отрути (чи іншої речовини) застосованої до 100 грамів чи 1 кілограма від загальної ваги піддослідної тварини. LD – це абревіатура англійських слів «lethal dose» (означає «смертельна доза») та «50» позначає 50% піддослідних об’єктів. Чим нижче значення, тим сильніша отрута. LD50 коробковидної медузи становить 0.04, тоді як коралової змії – 1.3. Наразі, дослідники намагаються відходити від цього методу, щоб зменшити кількість тварин, що помирають під час тестувань.

Хоча, даний стандартизований підхід слугує непоганою точкою відліку для порівняння сили різних отрут, існує ряд умов, здатних внести істотну похибку. По-перше, лабораторні тварини: пацюки, кролики, хом’яки та морські свинки, не обов’язково реагують на різні отрути однаково, чи точно так, як відреагувала б людина. Іншими факторами є спосіб передачі отрути, вік, розмір та географічне походження тварини-джерела отрути.

Окрім коробковидної медузи існує ще декілька отрутних монстрів, що істотно виділяються з натовпу. Однією з таких є інша морська істота, також з Австралії, яка називається географічним конусоподібним молюском. Представники цього виду живуть в районі Індо-тихоокеанських рифів, і мають надзвичайно сильну отруту, здатну паралізувати жертву за лічені секунди. Коли апетитна рибка або інший молюск пропливає повз, цей гарненький та миролюбний на вигляд вбивця випускає трубкоподібний орган, оснащений чимось схожим на наконечник списа. Молюск впорскує отруту такої сили, що жертви часто навіть не усвідомлюють, що їх вкусили через швидку смерть.

Іншою смертельною австралійською твариною є тайпан, найотрутніша змія на планеті. Один укус цього хижака здатний вбити 1,500 мишей. До винайдення протиотрутного засобу, мало людей виживало після укусу, щоб поділитись відчуттями.

Найотрутніший павук світу, Сіднейський тунельний павук, також живе в Австралії. Його отрута впливає на нервову систему жертви і вбиває за 15 хвилин.

Але яким б жахливими Вам не здавались деякі отрутні істоти, багато з них також рятують наші життя. Вчені використовують отруту багатьох тварин в лікарських цілях. Наприклад, складова отрути конусоподібного молюска використовується як замінник морфію і є в 10,000 разів сильнішою за нього, а інгредієнт отрути мідноголової змії використовується для лікування раку.