Як одружився Чарльз Дарвін

Чарльз Дарвін розглядав питання шлюбу так само прискіпливо, як досліджував зябликів та хробаків. Використовуючи свою фішку – раціоналізм – він склав дві колонки: «Одружений» та «Не Одружений». В першій колонці він зазначив такі переваги, як: рідний дім та людина, яка буде доглядати за цим домом, чарівність музики та щебетання рідної половинки. Перечислені пункти, на його думку, поліпшують чоловіче здоров’я. У «холостяцькій» колонці йшлося про «свободу йти куди забажаєш – вибір товариства та оточення, бесіди з розумними одностатевими в клубах. І головне – ніяких примусових візитів до родичів та паніки через дрібниці.»

Перш ніж зважитися на довічний термін із юною Еммою Веджвуд, Чарльз зважив усі за та проти. І, вочевидь, не на жарт перелякався: «Відповідальність, економія на купівлі книг, потреби на утримання сім’ї.»

Однак любовні втіхи та страх самотності врешті-решт переважили вільнодумність молодого науковця. «Уявіть себе самотнім у брудному, прокуреному лондонському домі», – писав Дарвін. Сімейне майбутнє він описував мальовничіше: «З ніжною дружиною, на м’якій софі, з книжкою біля каміна.»

Чарльз та Емма одружилися в 18з9 році, були люблячою парою та батьками сімох дітей. Їм вдалося знайти компроміс між теорією еволюції Чарльза та набожністю Емми.

«Краще, ніж бути приблудним псом», – писав він.

Цікаве:
– Племінник Дарвіна, засновник соціометрії, англійський антрополог Френсіс Гальтон у книзі «Спадковість генія», між іншим, відзначив, що Чарльз Дарвін є нащадком київської княжни Анни Ярославни. Френсіс Гальтон пояснював мудрість британського природознавця тим, що Дарвін походить від найрозумнішої жінки свого часу — королеви Анни, доньки Ярослава Мудрого.

– Емма Веджвуд була його кузиною, яку він знав із дитинства.