Кінець людської еволюції

«Людська еволюція знижує оберти через нестачу сексуально-активних зрілих чоловіків на Заході», – стверджує головний генетик Великобританії, Стів Джоунс, професор Лондонського Університету.

Чоловіки за 35 мають більше шансів передати мутацію, ніж їхні молодші колеги.

Сьогодні, на лекції «Кінець людської еволюції», пан Джоунс говорив про три складових еволюціїприродний відбір, мутацію та випадкову зміну. «Несподівано для нас ми уповільнили рівень мутаційних змін через зміну репродуктивних звичок», – каже професор.

«Соціальні зміни впливають на наше генетичне майбутнє», – каже він, наводячи приклад сучасних шлюбів та контрацепцію. Хоча хімікати та радіоактивне забруднення теж змінюють наш генотип, найголовнішим джерелом мутацій є зрілий вік чоловіка.

А все тому, що з віком у чоловіків прискорюється клітинний поділ. «Кожного разу, коли клітина ділиться, з’являється шанс для помилки, мутації. В 29-річного батька (середній репродуктивний вік чоловіка на Заході), відбувається, в середньому, 300 поділів між першим сперматозоїдом, що зробив його самого та тим, яким він готовий поділитись у даний момент. При кожному такому поділі є шанс на помилку».

«Для 50-річного батька, ця цифра значно вища – майже 2 тисячі. Тому зменшення кількості старіших батьків пропорційно зменшує кількість мутацій».

Професор Джоунс додає: «В давні часи був один сильний чоловік, який мав сотні дітей». І надає приклад Моулая Ізмаїла з Марокко, який жив у 18-му столітті і мав 888 дітей. Щоб досягнути такого результату, йому потрібно було кохатись в середньому з 1.2 жінкою в день протягом 60 років.

Інший фактор – це послаблений вплив природного відбору. «Раніше, половина дітей не доживала до 20-річного віку. Тепер, на Заході, до 21-річного віку доживає 98%».

Генетичне уподібнення ще одна причина. «За законами природи, ми мали б бути в 10 000 разів більш генетично різними, ніж є насправді. Причиною є землеробство. Без землеробства, людське населення досягнуло би на сьогоднішній день не більше півмільйона осіб».

«З посиленням глобалізації та зв’язків між різними генетичними групами, шанси на випадкову зміну зменшуються. Історія створюється в ліжках, але сьогодні ліжка зближуються. Ми поступово змішуємося і майбутнє буде коричневого кольору».