Оптимальна швидкість життя?

Нове дослідження, опубліковане сьогодні в Proceedings of National Academy of Sciences, стверджує, що більшість видів тварин та рослин мають однакову швидкість метаболізму. І не важливо, чи мова йде про слона, бактерію, чи дерево.

Попередні дослідження довели, що малі організми виробляють більше енергії з однієї клітини, ніж великі. Але ці дослідження проводились на організмах, що перебували в активному стані. Цього ж разу, вчені зробили набагато більшу вибірку для тестування і працювали лише з організмами, що перебували в стані спокою.

Вчені відкрили, що середньостатистичний рівень метаболізму в стані спокою серед широкого спектру живих організмів варіювався не більше ніж в 10,000 разів, хоча маса тіла досліджуваних об’єктів в деяких випадках відрізнялась в 1020 (астрономічна цифра).

Для переважної більшості видів метаболічний рівень знаходиться в значно вужчому коридорі, між 1-м та 10-ма Ватами на кілограм тіла – різниця лише в 10 разів. Загалом, вчені не знайшли послідовного співвідношення між масою тіла та швидкістю метаболізму.

Слон був найбільшим організмом, що приймав участь у дослідженні, тоді як найменшим була бактерія. Рівень метаболізму слона становив 1 Ват на кілограм, а бактерії – 4 Вати. Якщо застосувати традиційну формулу для підрахування метаболічного рівня, показники мали би відрізнятись в мільйони разів.

Оскільки велика кількість видів знаходиться в однаковому метаболічному спектрі, вчені вважають, що такий рівень може бути оптимальним для життя. Види, що мають наближену до цього рівня швидкість метаболізму, можуть бути найкраще пристосовані в еволюційному сенсі.

Фото: flickr/John & Mel Kots