Перший в світі комп’ютер відображав календар Олімпійських ігор

Перший в світі науковий інструмент передбачав розташування небесних тіл на 19 років вперед і, в якості бонуса, вказував на місце проведення наступних Олімпійських ігор.

Майстер використав астрономічну теорію для створення механізму, що міг передбачати майбутнє і заодно повідомляти про Олімпійські ігри на той момент.

Конструкція розміром із книгу складається з 37 поєднаних дисків і виготовлена з точністю та складністю швейцарських годинників 19-го сторіччя. Прилад було піднято з морського дна в 1900 році з залишків корабля поблизу грецького острова Антикітера. Вчені датують цей пристрій 150 роком до н.е.

«Антикітерійський механізм» бентежив археологів та заполонив увагу громадськості. Такої майстерності ще 1000 років ніхто не досягав – і, що головне, ніхто не знав призначення пристрою.

Протягом століття багато вчених ламали голову над призначенням механізму. З великою наполегливістю вчені відтворили прилад, розшифрували написи на дисках – першу в світі інструкцію з використання – і склали відтворені фрагменти в фізичну, а пізніше і в цифрову модель.

Вони визначили, що Механізм передбачав майбутнє розташування Місяця та Сонця, і можливо, інших планет. Але це ще не все: вчені також знайшли маленьку шкалу на пристрої з позначеннями місця розташування майбутніх Олімпійських ігор.

Дана функція, швидше за все, не була основною, а лише стильною демонстрацією потужності механізму. Точнісінько так саме, як сьогодні годинники демонструють індекси акцій на біржах, а iPhone вимірює швидкість руху.

Звичайно, Механізм був набагато важливішим за годинник чи iPhone: він є прабатьком всіх наукових інструментів. А Олімпійські ігри були найважливішою подією в житті давніх греків, які називали роки в честь Олімпіад і навіть призупиняли війни на період тривання Ігор.

Можливо, Механізм використовувався для передбачення сприятливості розташування небесних тіл для учасників змагань, але це ще не підтверджена здогадка.