Гігантський сонячний острів

Створення дешевої чистої енергії – величезна проблема.

Проте один швейцарець має її вирішення: дослідник Томас Хіндерлінг хоче побудувати сонячні острови по декілька кілометрів в діаметрі, що нібито зможуть генеруватимуть сотні мегават відносно недорогої енергії.

Наразі, Швейцарський центр електроніки та мікротехніки, яким керує вчений вже отримав 5 мільйонів доларів на розробку прототипу такого острову від одного з арабських Еміратів.

На сайті Хіндерлінга небагато інформації про його розробку, проте він виклав свої ідеї на відомому блозі присвяченому енергетиці. Хіндерлінг підрахував, що один такий острівець в 2 кілометри діаметром зможе генерувати 190 мегават енергії лише за 15 центів за кіловат-годину, що складає половину вартості сучасної ціни в Сполучених Штатах.

Острів складатиметься з пластмасової мембрани та концентруючих дзеркал. Дзеркала використовуватимуться для нагрівання води, перетворюючи її на пару, яка в свою чергу приводитиме в рух турбіну, що генерує енергію.

Проте такий тип генерування електроенергії вже давно відомий. Так звані сонячні термальні фабрики є основною альтернативою електростанціям, що використовують традиційне викопне паливо. Навіть Google вже вклав чималі гроші в розвиток цього напрямку.

Але навіщо запускати сонячні панелі в океан? Хіндерлінг стверджує, що вся платформа може розвертатись відповідно до руху сонця, показуючи максимальну ефективність без складної відстежувальної системи. Відповідно до планів компанії, перша така платформа спуститься на воду вже в кінці 2010 року.

Марк Боллінгер, дослідник відновлюваної енергії національної лабораторії Лоуренс Беркелей, вважає, що створити такий острів в принципі можливо, але піддає сумніву життєздатність самої задумки.

«Я впевнений, що це можливо, але сама ідея трохи дивакувата, беручи до уваги рівень технологій на даний момент», каже Боллінгер.

Він поставив під сумнів необхідність запускати сонячні панелі на воду, де такий чинник, як вплив морських хвиль може перешкоджати чутливій роботі системи.

«Як на мене, то єдиною причиною робити це на воді є лише умова обмеженого простору, але в цьому проблеми не існує. Найкраще місце для встановлення сонячних панелей – пекучі пустелі, а там для панелей місця більше ніж потрібно».