Якщо не клімат знищив неандертальців, то можливо це зробили ми?

Неандертальці могли справитись із погодою, але не з нами. Про це йдеться в новому аналізі людських поселень періоду пізнього Плейстоцену.

Невдовзі після переселення сучасних людей до Західної Європи, існувала достатня кількість багатих на поживу земель для нормального співіснування обох гілок представників людського виду. Проте, чомусь, кількість поселень людини розумної постійно збільшувалась, а неандертальців зменшувалась.

Одна з найбільших антропологічних загадок: чому неандертальці так швидко зникли – й досі залишається нерозгаданою. Чому з двох видів, які разом проживали на одній території, переможцем вийшов саме наш?

Найпопулярніша на сьогоднішній день теорія пояснює цю загадку неспроможністю неандертальців пристосуватись до кліматичних та гастрономічних змін.

Насправді, час занепаду неандертальців та розквіту сучасних людей в Західній Європі, що припав на період від 45 000 до 35 000 років тому,  супроводжувався активними кліматичними змінами. Масивні айсберги, що почали танути в північній Атлантиці, порушили хід головних океанських течій, провокуючи швидкі місцеві перепади температур від помірної м’якості до різкого холоду.

Коли команда Петерсона проаналізувала існуючі дані про минулі погодні умови за допомогою програми кліматичної симуляції, вони побачили, що існувало достатньо місця та їжі, як для неандертальців так і для сучасних людей. Проте, археологічні свідчення вказують на поступове зникнення поселень неандертальців та збільшення людських.

Нові дані заперечують популярну теорію про вплив кліматичних змін, проте не надають нового пояснення.

Автори даного дослідження вважають, що неандертальці все ж таки вимерли завдяки неспроможності конкурувати з людиною розумною, через що і були витісненні нею зі своїх земель та з арени життя взагалі.

Існують інші теорії, що пов’язують зникнення неандертальців із хворобою, канібалізмом, нестачею селеніума в харчуванні, але жодна з них, поки що не доведена.