10 порад від Річарда Бренсона

Мене часто запитують, як я досяг того, що у мене зараз є, і як бренд “Virgin” став таким популярним. Коротких шляхів до успіху не існує, проте ваші думки і дії можуть стати у нагоді. Пропоную вам 10 порад щодо того, як вести бізнес на кшталт компанії “Virgin”:

Йдіть за своєю мрією.

Ваше життя буде набагато кращим, якщо ви робитимете те, що вам до смаку. Коли люди займаються улюбленими справами, вони насолоджуються життям більше за інших, лише тому що втілюють свої мрії.

Зробіть щось гарне.

Якщо ви не змінюєте на краще життя інших людей, ви не повинні займатися бізнесом – все просто. На компанії покладено зобов’язання зробити цей світ іншим: для громади, для співробітників, для клієнтів, для всіх. Коли ви робите щось корисне для інших, це приносить користь і вашому бізнесу.

Вірте у свої ідеї: віддайтеся цілковито своїй справі.

Палка прихильність до своєї справи й ваші особисті прагнення – це те, що відділяє успіх від невдачі. Якщо ви самі не пишаєтеся тим, що робите, чому інші будуть? І не варто сліпо переслідувати цілі наживи та росту. Якщо ви зосередитеся на тому, щоб стати кращим у тому, що робите, ймовірніше за все інше також притягнеться.

Вмійте веселитися і зробіть так, щоб члени вашої команди також насолоджувалися життям.

Веселощі – це дуже важлива і часто недооцінена складова успішної справи. Якщо ви не насолоджуєтеся життям, мабуть, варто поставити крапку на тому, що ви робите і спробувати себе деінде. Якщо ваші співробітники зайняті, але роблять все весело, і якщо вони по-справжньому дбають про клієнтів, вони більше отримуватимуть насолоди від роботи і, відповідно, виконуватимуть її краще. Наймайте на роботу людей, які бачать в інших кращі сторони, які вміють хвалити, а не критикувати і які дійсно люблять свою справу.

Не здавайтесь.

За яку б справу я не брався, чи то заснування бізнесу, політ навколо світу на аеростаті чи спроба переплисти океан на моторному катері, я стикався зі складними моментами, коли найлегшим виходом було покинути все і просто піти. Але ви будете просто вражені тим, як багато можна досягти, якщо неухильно слідувати своїй меті. Якщо вас спіткала невдача, спробуйте ще раз, зберіться з силами й почніть спочатку.

Слухайте, робіть багато нотаток, постійно кидайте собі нові виклики.

Якщо ви не будете записувати свої власні (й чужі) спонтанні ідеї, вони вмить зникнуть. Тож обов’язково фіксуйте свої мрії: робіть списки. І не забувайте: більше слухайте, менше говоріть. Ви не уявляєте, як багато перепон можна уникнути, якщо виробити в собі культуру слухання.

Передавайте повноваження і проводьте більше часу зі своєю родиною.

Мистецтво передавати повноваження іншим людям – одна із основних навичок, яку повинен опанувати підприємець. Найміть людей виконувати те, що погано вдається вам. Якщо ви доручите іншим людям виконувати те, на чому самі не дуже розумієтеся, ви звільните собі час на те, щоб планувати майбутнє компанії. Ця стратегія дає вам також можливість провести більше часу з найдорожчим для вас у світі – вашою родиною.

І не забудьте запропонувати своїй родині висловитись щодо вашої великої ідеї, саме це я мусив зробити, перш ніж запускати у продаж презервативи “Mates”!

Спілкуйтеся, співпрацюйте, знову спілкуйтеся.

Хоч це і звучить просто, але саме це й варто робити, більш того – працюйте і взаємодійте з іншими людьми. Гриби можуть рости у темному місці, їх просто потрібно удобрити перегноєм, але такий спосіб не спрацьовує з людьми. Співзасновник компанії “Apple” Стів Джобс та компанія “Pixar” створили відкрите робоче середовище, в якому об’єдналися та змішалися різні бачення, можливо вам також потрібна саме така ситуація.

Вимкніть свій ноутбук та iPhone і підіть прогуляйтеся.

Не сидіть увесь день перед монітором. Вимкніть все і просто вийдіть «у люди». Якщо ви надто довго нехтували цією частиною життя, почніть зі свого власного подвір’я, а потім розширюйте поле зору. Не зволікайте, адже у вас є чудова нагода зустріти так багато цікавих людей, перед вами так багато захоплюючих пригод, стільки корисних викликів. Як йдеться у приказці: життя – це не генеральна репетиція.

Робіть те, що вам подобається, і поставте собі на кухні тахту.

Допоки вас оточують кохані люди і ви займаєтеся улюбленою справою, для вас не має різниці, де ви живете і скільки заробляєте. Коли ми знаходимося на острові Некер, моя сім’я більшість часу проводить разом на кухні. Коли у вас над головою є дах і поряд кохана людина, вам вже майже нічого більше не потрібно.

А зараз мені вже час повертатися у свій гамак, щоб зайнятися справами, у стилі “Virgin”!

Річард Бренсон
Джерело світлини: Flickr – Річард Бренсон на flickr.com