12 отруйних думок, яких варто позбутись

Один із моїх девізів – «Змінивши мислення, зміни життя!» Я твердо переконаний, що наші думки та емоції формують наші відчуття. Проблема в тому, що більшість людей навіть не усвідомлюють свої негативні думки. Вони практично перетворились на звичку і здаються цілком нормальними таким людям.

Для покращення власного життя необхідно розлучитись з наступними 12 поширеними шкідливими думками:

1. Виставляння себе в ролі жертви

Ви не є жертва. Досить звинувачувати у власних негараздах інших людей чи обставини власного життя. Те, що вам не подобається теперішня ситуація, не означає, що на вас не лежить персональна відповідальність за її покращення. Тож позбувайтесь світогляду жертви, адже він нічим не допоможе. Фактично він є перешкодою на шляху до успіху. Варто зрозуміти, що ви і лише ви відповідаєте за власну долю.

2. Віра у можливість змінити інших людей

Це неможливо. Мені довелось дійти до цього через важкі ситуації. Був час, коли я гадав, що можу «мотивувати» та «надихати» людей на докладання усіх можливих зусиль. У мене зайняло деякий час зрозуміти, що інших людей здатні змінити лише вони самі. Якщо вони не хочуть змінюватись або не знають, як, всі ваші зусилля будуть марними. Тож не хвилюйтесь про інших. Якщо вони вам не подобаються «як є», ваш можливий вибір – припинити з ними спілкуватись. Але ви не маєте права їх міняти.

3. Спротив «даності»

Деякі речі можливо змінити. Насправді ДУЖЕ БАГАТО можна змінити. Можна скинути вагу, знайти кращу роботу, повернутись до навчання, постаратись і одружитись. Але деякі речі змінити неможливо, це просто «даність». Не можна змінити той факт, що начальник придурок. Можна змінити роботу, але начальника – ні. Не можна не виплачувати оренду чи іпотеку. Натомість можна припинити опиратись цьому. Спротив незмінному хіба що спричиняє депресію та робить людей нещасними. Отже, потрібно змінювати, що можливо, і приймати те, що змінити неможливо.

4. «Добре там, де нас нема»

«Якби ж тільки я була такою симпатичною, як та дівчина, я була б щасливою.» Або «Якби мені такі багатства, як у того дядька, я був би щасливий.» Ці думки неправильні хоча б тому, що коли здається, ніби в когось іншого краще життя, це не означає, що воно насправді таке. Можливо, така симпатична дівчина походить з родини, де панує насильство, та не в змозі привести своє життя до ладу. А можливо, цей багатий дядько проводить стільки часу на роботі, що взагалі не бачить своєї родини. Аж ніяк не краще там, де нас нема. Тому цінуйте те, що є, воно ваше, любіть його.

5. Очікування щодо інших людей

Очікування можуть бути нищівними для щастя, навіть якщо, на вашу думку, вони обґрунтовані, наприклад, щодо виконання своїм сусідом по кімнаті чи чоловіком/жінкою своєї частини домашніх справ. Ваше очікування зовсім не означає, що ця людина буде це робити. Варто усвідомити, що очікування приходять від вашого особистого відчуття/досвіду та переконань. Це зовсім не обов’язково є пріоритетом для інших людей. Якщо вам не подобається їхня поведінка, або прийміть її, або розійдіться з ними.

6. Сильна людина мене доповнить

Якщо ви вже не відбулись як цілісна особистість, наявність романтичного партнера не забезпечить цілісність. На додачу, такому партнерові доведеться докладати значних зусиль, аби «зробити вас щасливим (щасливою)». Потрібно бути щасливим із самим собою або без когось. Інша особистість не зробить вас щасливішими. Зробити себе щасливішими можете лише ви самі.

7. Вам завжди треба доводити свою правоту

Мені завжди цікаво, чому люди готові битися на смерть, аби довести свою правоту. Який у цьому сенс? Гадаю, причина в тому, що такі люди не хочуть виглядати слабкими, вразливими чи дурними. Але, як на мене, визнання своєї неправоти є ознакою набагато більшої шляхетності та зрілості. Крім того, у кожного є власна відмінна думка. Тож чому не мати свою власну думку і не дозволити іншим мати свої?

8. Хвилювання про те, що думають інші

Нащо про це турбуватись? Вони що – судять вас? Поділюсь одним маленьким секретом. Ніхто вас не судить настільки, наскільки ви судите себе самі. Інші люди занадто зайняті собою, як і ви, тож вони, подумавши про вас один раз, навіть не задумаються вдруге. Якщо ж інші про вас судять, це їхня проблема, а не ваша. Ігноруйте їх та будьте щасливими у будь-якому разі.

9. Існує лише ОДНЕ правильне та ОДНЕ неправильне рішення

Ми живемо в світі, де нам подобається думати про існування об’єктивної реальності. Але знаєте що? Об’єктивна реальність – це ілюзія. Її не існує. Існують лише суб’єктивні реальності. Те, що одна людина вважає правдою, не є правдою для когось іншого. Наприклад, хто має рацію – республіканці чи демократи? Залежить від того, кого запитати, чи не так? Всі вважають щось правильним, бо воно пасує до їхнього життя та світогляду. Ось і все, крапка, кінець історії.

10. Хвилювання про майбутнє через відчуття непідготовленості

Полюбляю цей вислів – «Хвилювання схоже на молитву про те, чого вам не хочеться». А якщо вірите в силу молитви, то розумієте, що відправлення своїх думок та емоцій у Всесвіт / до Бога (залежно від релігійних переконань) переважно спрацьовує. Отже, натомість будьте тут і ЗАРАЗ. Теперішній час – це все, що ви маєте. Тому будьте у ньому та припиніть хвилювання про майбутнє, адже його можна контролювати лише до певної міри.

11. Гроші дорівнюють щастю

Ми живемо в капіталістичній культурі, де цінуються гроші та досягнення. Нам здається, що люди, що мають багато грошей, чимось кращі за тих, хто не має. Але це абсолютно не так. Я впевнений, що в світі існує чимало щасливих монахів, що, можливо, взагалі не мають ані долара. Або якийсь працівник МакДональдса може бути справді щасливим, в той час як деякі мільярдери – ні. Отже не варто потрапляти у пастку, думаючи, що багатство зробить людей щасливими. Це цілком хибна думка. Гроші – це добре, але щастя не приносять. Лише ви самі можете його досягти.

12. Минуле визначає майбутнє

Одне лиш походження з бідної родини чи помилки, зроблені в минулому, не означають, що людина не може зробити своє майбутнє кращим. Якщо ви навісили собі ярлик невдахи через своє минуле, ви й надалі ставитиметеся до себе як до невдахи у майбутньому. А якщо ви чули про феномен пророкування самореалізації, тоді вам відомо, що ви стаєте тим, ким себе уявляєте. Отже, як я й висловився у вступному абзаці: «Змінивши мислення, змініть власне життя!»

Сподіваюсь, ця стаття примусила вас довго та уважно замислитись про шкідливі думки, що, можливо, щодня отруюють вашу голову. Я готовий побитись об заклад, що ви навіть не знали цього! Тому почніть прислухатися до своїх думок і при виявленні негативних НЕГАЙНО натискайте кнопки «cancel» та «delete»!

Карол Морган
Джерело світлини: Flickr