12 звичок для зміцнення щасливих стосунків

Звички можуть справляти надзвичайний вплив у людських стосунках. Визначення поняття «звичка» таке: «послідовна та регулярна поведінкова модель». Можна створювати позитивні чи негативні звички, і як тільки людина починає їх практикувати, вони однозначно стають несвідомими діями. Що ж до щасливих стосунків – певні звички можуть справляти потужний позитивний вплив на них. При виконанні щоденних справ необхідна осмисленість, особливо якщо йдеться про стосунки. Щоб позитивні звички прижились, для їх практики потрібно докладати зусиль кожного дня. Вироблення звички, як позитивної, так і негативної, займає приблизно 21 день. В цій статті я поділюся з вами 12 потужними звичками щасливих стосунків. Такі звички помогли як мені самій у власному шлюбі, так і парам, з якими мені довелося працювати. Втілюйте кожну з цих звичок у власні стосунки та надавайте своїм стосункам з партнером нового життя!

1. Завжди поважайте свого партнера

Демонстрація поваги до свого партнера – гідна звичка, оскільки вона є необхідним компонентом при створенні щасливого, здорового та довготривалого зв’язку. Демонструючи повагу до партнера, людина висловлює свою любов, прийняття та тепло. Показуючи неповагу, людина підкреслює неприйняття партнера. Поважати свого партнера означає цінувати його таким, який він/вона є, включаючи його/її відмінності. Якщо людина має відмінний світогляд, це не означає, що варто не поважати та підводити свого партнера.

У випадку незгоди не варто втрачати повагу до протилежної думки партнера. Це не дозволяє вам не поважати його на людях чи перед друзями та родиною. Завжди демонструйте шану, навіть якщо не згодні. Трапляються часи, коли члени подружжя не погоджуються один з одним щодо якогось питання і саме спільне його вирішення варте всіх відмінностей на світі.

2. Прогулюйтесь разом з партнером

Ми з моїм чоловіком виробили цю звичку, помітивши поглиблення зв’язку в своїх стосунках. Якщо любите природу та проведення часу зі своїм партнером, варто перетворити прогулянки на звичку – або зранку на початку дня, або вечорами. Джон і я гуляємо разом вечорами та недільними ранками. Прогулятись разом – це свідоме рішення, що ми приймаємо щодня. Прогулянки сприяють спілкуванню, якісному проведенню часу, а також дозволяють насолодитись свіжим повітрям. Як тільки з’являється така звичка, тіло саме починає хотіти пройтись. Ми з Джоном пережили це: з того часу, як прогулянки вечорами та недільними ранками увійшли в звичку, моє тіло нестримно бажає цього. Прогулянки з партнером також забезпечують хороші фізичні вправи і водночас можуть бути зовсім простими – як пройтись вздовж свого кварталу й назад. Вирішіть зі своїм партнером, як довго та часто вам хотілось би прогулюватись; ключовий момент в тому, щоб подумки бути один з одним та переконатись, що введення цього у звичку є вашим спільним внутрішнім рішенням.

3. Вечорами вимикайте телевізор та будьте разом з партнером

Яким чином можливе єднання із партнером при постійно увімкненому телебаченні? Якщо обидвоє вечорами витріщаються на екран телевізора, єднання між ними не відбувається. Необхідно прийняти свідоме рішення вимкнути телебачення ввечері та якісно провести час разом. Іноді можна, пригорнувшись один до одного, подивитись якийсь фільм, але загалом варто уникати перегляду телебачення вечорами. Знайдіть час розпитати свого партнера про те, як пройшов день та як у нього справи. Ця звичка плекає відчуття зв’язку та любові. Обійнявшись, примостіться на ліжку, поговоріть зі своїм партнером, особливо про один одного та про те, що кожен з вас може зробити для розвитку стосунків. Вам завжди буде про що поговорити, незалежно від того, чи це про планування наступної відпустки чи наступного побачення. Потрібно зосередитись на розвиток власних стосунків та розмовляти про питання, що потребують вирішення.

4. Принесіть своєму партнерові каву зранку

Для мого чоловіка цей простий жест означає дуже багато. Він насолоджується кавою, а кава в ліжку для нього зранку слугує одним з виражень любові та ласки. Якщо вашому партнерові подобається кава зранку, варто перенести це у звичку та висловити свою любов у цьому акті служіння. Коли я приношу Джонові чашку кави, це свідчить про моє піклування про нього та є одним з шляхів прояву моєї любові. Прокиньтесь на кілька хвилин раніше, щоб ви та ваш партнер гарно провели час разом перед відходом на роботу. Це проста, але потужна звичка щасливих стосунків.

5. Висловлюйтесь позитивно про свого партнера іншим людям

Звичка висловлюватись позитивно про свого партнера поглиблює зв’язок між обома сторонами стосунків. І навпаки, висловлення негативної інформації про свого партнера лише збудує високу стіну між вами. Чи вам доводилось коли-небудь бачити пару, члени якої завжди сперечаються на людях та говорять неприємне про один одного друзям? Це є погана звичка, що явно руйнує стосунки. Така негативна поведінкова модель призводить до недовіри, роз’єднаності та неповаги. Необхідно довести до звички озвучування гарної характеристики один одного на людях. Ця позитивна модель поведінки породжує замилування один одним, симпатію та любов.

6. Зустрічайтесь та спілкуйтесь протягом дня

У людей настільки завантажений графік, що в ньому побачення з партнером протягом дня можуть займати останнє місце, але якщо люди бажають мати щасливі та довготривалі стосунки, життєво важливо бачитись та спілкуватись з партнером протягом дня. Це може бути так само просто, як відправити любовне SMS в обідню перерву чи подзвонити партнерові по дорозі додому. Ця звичка призначена для збереження зв’язку та зосередження на своєму партнерові. Навіть за божевільного графіку можна знайти час на відправлення SMS чи дзвінок партнеру. Підійдіть творчо до спілкування з партнером протягом дня.

7. Щодня розмовляйте мовою любові свого партнера

Як звертатись мовою любові…

СПІЛКУВАННЯ

ДІЯ

ЧОГО СЛІД УНИКАТИ

Схвальні слова

Компліменти. Схвалення. Добрі слова. Відправлення повідомлень чи листівок. Критика

Якісно проведений час

Проведення часу разом на самоті. Відсутність перебивання. Розмова сам на сам. Довгі прогулянки разом. Виконання справ разом. Подорожі разом. Довгі періоди часу далеко один від одного. Проведення більшого часу з друзями, ніж з партнером.

Отримання подарунків

Позитивна інформація, спрямована на факти. Дарування подарунків в особливих та не дуже особливих випадках. Забування про особливі дні.

Послуги

Слова дії, наприклад «можу», «зроблю», «що мені ще зробити?» Допомога з домашніми справами. Догляд та ремонт. Добрі справи. Ігнорування прохань партнера при одночасній допомозі іншим.

Фізичний контакт

Велика кількість невербальних жестів спілкування. Вербальне спілкування повинне бути «словесними картинами». Доторки. Обійми. Пестощі. Поцілунки. Фізичне ігнорування чи насильство.

Ґері Чепмену належить чудова книга про 5 мов любові, за допомогою яких пари можуть використовувати та удосконалювати свій арсенал засобів любові та ласки. Ознайомлюючись з цими 5 мовами любові, варто прислухатись до себе і з’ясувати, в якому випадку ви та ваш партнер відчуваєте себе найбільш коханим/коханою. Уявіть, що маєте всередині резервуар з любов’ю. Щоразу, як ваш партнер говорить вашою мовою любові, цей резервуар наповнюється. Тоді ж, як ваш партнер не користується нею, резервуар порожніє. Що ж до міцних звичок щасливих стосунків – щоденне спілкування з партнером зрозумілою йому мовою любові сприяє любові, ласці та теплоті у стосунках.

8. Готуйте їжу та мийте посуд разом

Завжди набагато веселіше готувати разом з партнером. Я знаю, що допомога мого Джона приносить набагато більше насолоди в процес куховарення. Звичка готувати разом пробуджує відчуття близькості, зв’язку та любові; коли ви є разом з партнером, приготування та споживання їжі перетворюється на інтимне дійство. Я висловлюю свою любов через куховарення та приймання їжі разом з моїм чоловіком (при вимкненому телевізорі), що сприяє встановленню глибшого зв’язку між нами. Це є чудова можливість добре провести час разом.

Якщо ви чи ваш партнер надаєте перевагу готуванню, варто зробити звичкою, що інший партнер миє посуд після цього. Джон миє посуд, якщо я готую, і навпаки. Коли Джон миє посуд після того, як я приготую, це демонструє його повагу до моєї праці та що він цінує мене. Завжди важливо поважати та цінувати свого партнера, навіть якщо це полягає на такій простій справі, як миття посуду. Мені приємно бачити, що Джон усвідомлює любов, яку я вкладаю в приготування їжі, а його бажання помити посуд є ознакою любові та ласки.

9. Щодня висловлюйте повагу своєму партнерові

Поважайте свого партнера! Не більше й не менше. Висловлюйте повагу у взаєминах, як вам заманеться, головне – висловлюйте. Коли йдеться про потужні звички щасливих стосунків, мається на увазі висловлення поваги до свого партнера. Це може бути любовна записка перед відходом на роботу або принесення квітів додому після роботи. Це те, що стосується використання мови любові вашого партнера. З’ясуйте мову любові свого партнера та висловіть нею свою повагу до нього. Якщо йому більше подобається проводити час разом, після робочого дня «відключіться» від справ та зосередьтесь на своєму партнерові. Сядьте на диван та просто будьте разом з партнером. Необхідно розмовляти з ним однією мовою любові. Введіть у звичку щоденне висловлювання йому поваги.

10. Працюйте як команда для досягнення цілей (коротко- та довгострокових)

Щасливі стосунки зосереджуються на коротко- та довгострокових цілях. А ці цілі стосуються як кожного члена, так і пару в цілому. Нещасливим парам нічого чекати з нетерпінням у своєму житті. Вони просто марно витрачають час на несуттєві нісенітниці та намагаються жити відповідно до суспільного стандарту щасливого подружжя. Натомість, у своїх стосунках треба зосередитись на творчості, постановці та досягненні цілей. Щасливі пари мають як великі, так і малі цілі. Слідуйте цій моделі постановки цілей та починайте плекати зв’язок зі своїм партнером.

11. Проводьте час зранку для роздумів та складайте партнеру компанію перед початком дня

Дуже легко перевести життя на рутину: підйом, сніданок, від’їзд на роботу, повернення додому, вечеря, огляд телебачення, засинання, із повторенням всього цього наступного дня. Така рутина однозначно починає руйнувати стосунки та зв’язок із партнером. У нас всіх настільки щільні графіки, що стає ще важливіше виділити час зранку для спільних роздумів із партнером. Зосередьтесь на тому, що звело вас разом, та поважайте це. Дуже легко дати стресу, відчаю та розсіяності стати на шляху щасливих стосунків, але якщо зранку приділяти час для любові й поваги до партнера, виховується звичка, переповнена теплом, ласкою та турботою.

12. Ніжно обіймайтеся зранку та ввечері

Перед початком дня та перед сном знайдіть час для ніжних обіймів. Просто пригорніться один до одного в ліжку на декілька хвилин перед початком дня. Чи відомо вам, що при фізичному доторку виробляється гормон окситоцин? Чим більше ви торкаєтесь свого партнера, тим більше окситоцину виділяється. Після довгого робочого дня знайдіть час пообійматись перед сном!

Тіффані Мейсон
Джерело світлини: Flickr